Bilja Jović, RTS

Zadesio se jednom prilikom knjaz Miloš sa svojim slugom podno Bukulje, kako jesen beše rodna i lepa, odluči da nekoliko dana provede po okolnim selima i vidi kako narod živi.

Dođe tako u Bukovik, pa kad htede jašući da pređe preko neke barovite livade, Vrnac mu se zaglibi u Pištolinu, on upre celom snagom da se izvuče, ali ne mogaše. Sve što više zapinjaše, sve dublje u glib potanjaše. Knjazu beše krivo na konja što živobaru nije zaobišao i namisli da ga ubije, jedva ga sluga umoli da vrati kuburu za pojas.

Nakon nekoliko dana konj se izvukao iz gliba i sluga ga je vrati u štalu. Kako Vranac nije hteo da pije drugu vodu sluga mu je donosio izvorsku i na kraju sve to ispričao Milošu. Pištolina lekovita, Pištolina lekovita reče knjaz naglas i naredi da se na mestu na kome se konj zaglibio iskopa poneka stublina. U narodu se brzo pročulo za njenu lekovitost i počeše da pristižu bolesnici od svakakvih bolesti.

Mnogo docnije tu je sazidana Bukovička banja. Ostatak priče o lekovitoj banji potražite na www.rtsplaneta.rs u Videoteci u segmentu – Lepa Srbija.

https://rtsplaneta.rs/video/show/837042/


Od varoši do varoši, naši dopinici tragom priča o zanimljivim ljudima, predelima i dostignućima stigli su do najviših i najnižih geografskih tačaka naše zemlje.

Ukoliko na svom uređaju nemate instaliranu internet radio i TV platformu RTS Planeta, preuzmite je, registrujete se i birajte svoje sadržaje iz riznice RTS-a.

Pored kategorije – Moj grad, na RTS Planeti je dostupno i 11 televizijskih i četiri radijska kanala, koja možete pratiti UŽIVO ili 72 sata odloženo, kao i VIDEOTEKA i SLUŠAONICA sa više od 20.000 naslova televizijske produkcije i radijskog stvaralaštva.