Dragana Vuković
Marko Čadež i Linda Vong

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednica kineske kompanije “YiHai Group” Linda Vong (Linda Wang) zajednički su istakli potrebu da PKS u najkraćem roku otvori kancelariju u Pekingu. Gospođa Vong, svetski poznata privrednica i filantrop, pristala je i da bude počasna predstavnica srpske privrede u NR Kini.

Prema rečima Čadeža i Vongove, cilj aktivnosti kancelarije PKS u kineskoj prestonici biće dodatno unapređenje saradnje Srbije i NR Kine, ali i podrška domaćim kompanijama za pozicioniranje na globalnom kineskom tržištu.

Vong je istakla da “YiHai Group” ima iskustva u poslovanju na srpskom tržištu u sektoru nekretnina i građevinarstva, ali da je veoma zaintersovana za ulaganja u srpsku poljoprivredu i energetiku, posebno u obnovljive izvore energije i proizvodnju solarnih panela.

Predsednik PKS je istakao da Srbija ima veliki broj investicionih projekata i mogućnosti za ulaganja u obnovljive izvore energije, da je usvojen moderan pravni okvir koji to omogućava, ali i da je aktuelna energetska kriza nametnula potrebu za alternativnim izvorima energije.

Na sastanku u Komori, Čadež je ukazao na podršku PKS “YiHai Group“ da se poveže sa potencijalnim partnerima u Srbiji, našim kompanijama i poljoprivrednim proizvođačima. Zajednički je ukazano i na mogućnost saradnje u oblasti razmene znanja i tehnologija, kao i u sektoru obrazovanja, povezivanja sa Poslovnom akademijom PKS i drugim obrazovnim institucijama u zemlji.

Linda Vong, osim u svetu biznisa, poznata je i u oblasti obrazovanja, kao i veliki filantrop. Ona je osnivač i generalni direktor “YiHai Education” koja uključuje 12 vrhunskih obrazovnih institucija u NR Kini. Prva je preduzetnica koja je osnovala preduzeće i investirala u industriju nekretnina u kontinentalnoj Kini. Izvršna je potpredesdnica Kineske federacije prekomorskih kineskih preduzetnika, potpredsednica Kineskog udruženja za nevladino obrazovanje, specijalna direktorka Kineske nacionalne komisije za UNESCO i predsednica Pekinške fondacije za javno blagostanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here