pks.rs
Marko Čadež

Srbija je u regionu, Evropi i svetu prepoznata kao pozitivan primer uspešno organizovane vakcinacije, ali neophodni su globalni okvir i međunarodna pravila koja će omogućiti kvalitetnu vakcinaciju, suzbiti pandemiju i biti dobra polazna osnova za ekonomski oporavak, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Govoreći na panelu “Globalne perspektive u borbi protiv Kovida 19”, u okviru foruma “Globsek” koji je održan u Bratislavi, Čadež je poručio da niko neće biti siguran od virusa dok svi ne budu sigurni.

Istakao je da se zbog toga mora što pre uspostaviti jedinstven okvir kako bi na krize i zdravstvene probleme svet mogao brzo da reaguje.

– Naši građani mogu da biraju vakcinu koju će da prime zato što su naše političko rukovodstvo i Vlada Srbije bili hrabri da sami krenu da rešavaju probleme sa pandemijom. I ne samo to, PKS je uspešno organizovala i vakcinaciju privrednika i građana regiona, što je naišlo na veliki ođek u svetskoj javnosti – rekao je Čadež.

Između ostalog, Čadež je ukazao i na važnost unapređenja obrazovanja, tehnološkog razvoja i digitalizacije u svim segmentima od privrede i finansija do zdravstva kako bi Evropa bila konkurentna sa drugim kontinentima.

– Ukoliko to ne uradimo Azija koja je brzorastuća ekonomija za nekoliko godina će prestići Evropu. I svi moramo dobro da se zamislimo da li je Evropa kompanija u koju neko želi da investira. Srbija nije politički deo Evropske unije, ali svakako jeste njen ekonomski deo. I iz Srbije se vrlo dobro vide svi problemi koje treba prevazići da bi Evropa bila u korak sa ostalima – dodao je Čadež.

Predsednik PKS učestvovao je na panelu zajedno sa bivšim predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem i bivšim švedskim premijerom Karlom Biltom.

Suma Čakrabarti je istakao da su Srbija i druge zemlje uspele da na nacionalnom nivou dobro organizuju vakcinaciju, ali da vakcinacija nije dobro sprovedena na globalnom nivou.

– Ceo svet mora da se vakciniše i to je jedini način da se pandemija stavi pod kontrolu i oporavi svetska ekonomija – poručio nekadašnji predsednik EBRD.

Po mišljenju Karla Bilta još se ne nazire kraj Covida-19, a najveći izazovi biće kako sprečiti neke nove pandemije i naći adekvatne odgovore na buduće krize.

– Za to je potrebno da sarađuju svi – privreda, vlade, civilni sektor, nauka, medicina – rekao je Bilt i ocenio da trenutno proizvodnja vakcina nije monopolizovana jer ih proizvodi veliki broj kompanija u svetu.

Na “Globsek” forumu u Bratislavi učestvovali su i papa Franja, bivši i aktuelni predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, predsednik Poljske Andrej Duda…

Na marginama foruma, Čadež je potpisao Memorandum o razumevanju sa Lukašom Parizekom, predsednikom Saveta slovačkih izvoznika sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti dve asocijacije na unapređenju ekonomske saradnje i povezivanja poslovnih zajednica i privrednika Srbije i Slovačke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here