PKS

Novi onlajn sistem fiskalizacije, čija primena počinje 1. januara 2022. godine, omogućiće privredi da uštedi novac i razvija nove poslovne modele, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na skupu „Novi model fiskalizacije u Srbiji“.

„Ovo je veliki korak u borbi za konkurentnost srpske privrede. Pred nama je veliki posao, koji podrazumeva da ovaj sistem, sa svim vrlinama i vrednostima koje donosi, ali i sa što manje dilema i problema, uspostavimo u zakonom predviđenom roku“, rekao je Čadež na skupu na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva finansija, Poreske Uprave Srbije, kompanije Telekom koja implementira ceo proces, privrednici – proizvođači hardvera i softvera.

Od 1. januara naredne godine razmena podataka o izdatim fiskalnim računima između privrednika i Poreske uprave obavljaće se online, u realnom vremenu – u trenutku obavljanja prometa.

“Posebno je zadovoljstvo što je u procesu uvođenja ove značajne novine uključena i privreda, brojni komentari koje su privrednici imali su prihvaćeni. To je velika stvar“, rekao je Čadež i zahvalio Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Srbije što su imali sluha za sugestije privrednika.

 Predsednik PKS je ukazao da su podzakonska dokumenta koja uređuju novi sistem fiskalizacije urađena znatno pre zakonskog roka kao i da će zahvaljujući domaćim proizvođačima hardvera i softvera biti uspostavljen novi sistem fiskalnih kasa.

 „Informacije koje danas razmenjujemo, bitne su ne samo za trgovce, male i velike, ugostitelje, frizere, prevoznike…. sve one koje čeka prelazak na onlajn fiskalizaciju, već i pre svega za proizvođače kako bi što pre mogli da  znaju kada završavaju sa proizvodnjom starih uređaja, da planiraju nabavke za proizvodnju novih uređaja u skladu sa novim zahtevima i krenu u proizvodnju hardverskih i kreiranje softverskih rešenja“, rekao je Čadež.

PKS će u narednom periodu preko mreže regionalnih komora širom Srbije organizovati niz obuka i onlajn radionica za privrednike u vezi sa implementacijom novog sistema fiskalizacije.

Novi sistem fiskalizacije je besplatan za privrednike, istakao je danas ministar finansija Siniša Mali, a država je za to izdvojila tri milijarde dinara. Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković ukazala je da je projekat e-fiskalizacije za Poresku upravu strateški projekat i nastavak procesa digitalizacije te institucije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here