PKS
Marko Čadež

“Živimo u potpuno novom svetu punom izazova i nepredvidivosti koji traži i novu ulogu privredne komore”, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež i poručio da je PKS spremna za sve vrste saradnje i sa kompanijama i sa donosiocima odluka, kako bi se ublažili udari krize na tržište u Srbiji.

On je to rekao na trećoj sednici skupštine PKS, danas u Beogradu, na kojoj je, između ostalog, i ponovo izabran za predsednika te poslovne asocijacije.

Čadež je istakao da više nije dovoljno samo poznavati pravne okvire poslovanja, predlagati njihove izmene u skladu sa zahtevima privrede, biti platforma za pronalaženje novih tržišta i predstavljati interese privrede prema državnim organima.

– Novi svet traži od nas da bolje poznajemo procese u svakoj industriji, da pratimo globalne trendove i da umemo da predvidimo njihove promene, da se krećemo u sferi inovacija i kreiramo rešenja za izazove tradicionalnih industrija – rekao je Čadež.

Smatra da PKS mora da u realnom vremenu reaguje na krizu, da svojim članicama bude strateški partner u odlasku na nova tržišta, bude lider u predviđanju procesa i rizika, znanju i praktičnoj implementaciji naučnih dostignuća.

Ukazujući da su inflacija, skuplji novac, skupa energija i hrana, stalna kriza, globalni izazovi sa kojima je suočena i domaća privreda, objasnio je da nova uloga komore podrazumeva i suštinsku reorganizaciju ljudskih resursa, procesa rada, usluga i udruženja po meri promenjenih okolnosti u kojima se privreda kreće.

Čadež je ukazao na pet ključnih aspekata kao okvir za prilagođavanje i odgovor na globalnu nepredvidivost.

– To su korišćenje komparativnih prednosti Srbije u proizvodnji hrane, jačanje lokalnih i regionalnih lanaca snabdevanja uz snažnije uključivanje mikro, malih i srednjih preduzeća, diversifikacija izvora snabdevanja energentima, unapređenje obrazovnog sistema u skladu sa potrebama privrede, kao i nastavak procesa regionalne ekonomske integracije sa ciljem unapređenja ekonomija i smanjenja tenzija na Zapadnom Balkanu – naveo je on.

Najavio je da je pred PKS novi model razgovora sa predstavnicima Vlade i donosiocima odluka, jer, kazao je, u ovim kriznim vremenima država, kroz razne uredbe, mnogo više učestvuje na tržištu nego što je to normalno.

Na predlog predsednika PKS, skupština je na današnjoj sednici, poverila nove mandate i dosadašnjim potpredsednicima: vlasniku kompanije TMF 2005 Zoranu Vujoviću, suvlasniku IM Matijević Zoranu Matijeviću, vlasniku Alko grupe Miroljubu Aleksiću, direktoru kompanije Kappa Star Limited Nebojši Šaranoviću, direktoru kompanije Eco Energo group Nikoli Petroviću, vlasniku kompanije Yumis Milovanu Kociću i vlasniku Sirogojno kompani Radetu Ljubojeviću.

Usvojen je Izveštaj o radu PKS, Finansijski izveštaj i druge odluke važne za funkcionisanje jedinstvenog komorskog sistema.

Uoči sednice Skupštine PKS održana je i sednica Upravnog odbora PKS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here