PKS
Marko Čadež

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da je potražnja u prodavnicama stabilizovana i da ljudi više ne prave zalihe, ali je upozorio da zamrznute cene osnovnih životnih namirnica mogu dovesti do poteškoća u snabdevanju i logistici.

Čadež je za RTS naglasio da hrane ima dovoljno i da nije potrebno da građani razmišljaju o tome da li će je biti, ali je upozorio da zamrznute cene osnovnih životnih namirnica mogu dovesti do poteškoća u snabdevanju i logistici, kao što se već desilo sa brašnom i šećerom.

– To je rešeno na taj način što su proizvođači pristali da proizvode više i da sa cenama sa kojima ne mogu da posluju sa velikim dobitkom i dalje snabdevaju tržište, ali to je nešto što ne može večno da traje – kazao je Čadež.

On je istakao da je veoma važno što će se tri lidera inicijative “Otvoreni Balkan” zajedno pojaviti na samitu u Briselu jer je, kako je naveo, “Otvoreni Balkan” osim olakšica za građane i za privredu doneo novo poverenje između lidera zemalja regiona.

– Čini mi se da je to jako važno, jer svi mi delimo iste probleme i kada gledamo odnos Evropske unije prema ovom regionu i regiona prema Evropskoj uniji, vidimo da se ne razlikuju mnogo problemi Tirane i Brisela, Beograda i Brisela ili Skoplja i Brisela – saopštio je Čadež.

On je rekao i da je važno da Evropska unija na novi način sagleda region i da je poslovna zajednica iz celog regiona predložila da se ka Uniji ide u nekoliko koraka.

Čadež je naveo da u okolnostima dok države nisu spremne za punopravno članstvo, može da bude napravljen prvi korak ,”da EU ponudi regionu pre svega ulazak u Ekonomsku evropsku zajednicu”.

– To znači da bi naša privreda i naši građani uživali četiri slobode poput građana Islanda ili Norveške. I Austrija i Švedska i Finska su ušle prvo u evropski ekonomski prostor, a zatim su postali punopravni članovi – objasnio je predsednik Privredne komore.

On je naveo i da se nada novom početku i kada je pitanje raspodela sredstava iz evropskih fondova.

– Kada pogledate IPU 2 i količinu novca koja je opredeljena za sve zemlje Zapadnog Balkana između 2014. i 2020. godine, to je negde oko četiri milijarde evra. Samo Hrvatska, kao zemlja članica, u istom tom periodu dobija 11 milijardi evra – saopštio je Čadež.

On je još rekao da izvoz Srbije raste i da se najviše izvozi na teritoriju Evropske unije, ali da raste izvoz i na druga tržišta.

Istakao je i da se više uvozilo, uglavnom energenti, jer se vlada priprema za težak zimski period koji dolazi.

Što se tiče situacije u prodavnicama, Čadež je poručio da se svaki dan prati potražnja u maloprodaji i da se prvi udar smirio.

On je još naveo i da je inflacija nešto na šta može mnogo da se utiče i da će ona najviše zavisiti od kretanja cena energenata.

– Inflacija je najviše vezana za rast cena energenata. Ostaje da se vidi kako će se kretati u narednom periodu. Čini mi se da možemo da očekujemo blagi rast nafte i naftnih derivata – zaključio je Čadež.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here