Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da mere iz drugog paketa državne podrške ne mogu biti jednake za sve kao u prvom talasu, već fazne i selektivne, usmerene pre svega ka najugroženijim, koji su preživeli najveći udar krize i kojima je zbog prirode posla potrebno duže vreme za konsolidaciju.

Čadež je istakao da bi te mere trebalo da pomognu kompanijama da lakše prebrode smanjenu tražnju na domaćem i stranom tržištu kao glavno ograničenje sa kojim će se suočavati u narednom periodu.

– Drugi paket jednostavno mora biti drugačije struktuiran i u finansijskom smislu biće sigurno manje obiman od prvog, paketa hitne pomoći. Ne samo zato što mogućnosti države nisu neograničene, već što nema tih mera, nema tog državnog novca čije bi upumpavanje pomoglo privredi ako tržište ne funkcioniše, ako nema tražnje za proizvodima, ako ne pomognemo privrednicima da proizvode i prodaju – naveo je Čadež.

Na pitanje kako ublažiti problem smanjene tražnje, Čadež je rekao da je to moguće pre svega većim angažovanjem domaćih građevinskih kompanija i prerađivačke industrije u realizaciji infrastrukturnih i drugih državnih projekta za koje su već obezbeđena sredstva, kao i uključivanjem lokalnih firmi u dobavljačke lance velikih izvoznika domaćih i stranih, kao i u proizvodnju koja bi supstituisala uvoz svuda gde je moguće.

Čadež je ukazao da je važno i da se nastavi sa aktivnim privlačenjem stranih ulaganja i to investicija u proizvodnju robe više dodate vrednosti za izvoz, koje bi uposlile i domaće kompanije. “Posebnu pažnju u narednom periodu trebalo bi posvetiti komunikaciji sa evropskim kompanijama koje svoju proizvodnju sa udaljenih tržišta približavaju matičnim zemljama”, smatra Čadež.

On je naglasio da je veliki i prostor za olakšanje poslovanja u zemlji kroz pojednostavljenje administrativnih, tenderskih i procedura za izdavanje dozvola, za zapošljavanje. Osim toga, na tržištu rada stvoren je veliki potencijal povratkom naših ljudi iz inostranstva.

Na pitanje kada očekuje oporavka privrede, Čadež je rekao da, mada su u ovim okolnostima predviđanja krajnje nezahvalna i mada će oporavak privrede zavisiti, pre svega, od daljeg razvoja epidemiološke situacije i brzine kojom se bude oporavljala globalna i posebno evropska ekonomija, veruje da će do snažnijeg oporavka doći tokom sledeće godine.

1 COMMENT

  1. Ма дај бре, скочи са Бранковог мосте. Знаш кад ћу ја да дођем са парама, оставом их “српским” политичарима и купим стан у Београду по енглеским ценама. Никад!!! Шта ће вам Срби? Имате Дачића и Кинезе а почели сте да шурујете са Усташама и кукате за Титовом Југославијом.
    Нико се није сетио да позове народ да прави иновације? Питајте Теслу и Пупина од кога су побегли са Балкана.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here