pks.rs
Marko Čadež

“Privrednici Srbije očekuju da će u ovom kvartalu doživeti prekretnicu u svom poslovanju nakon godinu dana neizvesnosti zbog pandemije, a čak 90 odsto njih planira isti ili veći obim investicija”, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na panelu Makroekonomski i socijalni uticaj poslovanja kompanije Delez (Delhaize) Srbija na privredu zemlje.

– Prema istraživanju PKS vidimo da privrednici očekuju da ovaj kvartal bude prekretnica, da se oslobodi nova energija za privredni rast. Devedeset odsto privrednika najavljuje da će više investirati u svoj posao ili ostati na nepromenjenom nivou investicija. To su optimistični podaci – istakao je Čadež.

Govoreći o rezultatima istraživanja makroekonomskog i socijalnog uticaja poslovanja kompanije Delez Srbija na privredu zemlje, naveo je da Delez u svom dobavljačkom lancu ima oko 600 kompanija, a dobavljači iz Srbije zapošljavaju gotovo 16.000 ljudi.

– To je 16 hiljada porodica koje imaju mogućnost da svakodnevno rade i stvaraju, i da proizvode plasiraju kroz sistem Deleza. Period od godinu dana iza nas je bio kritičan, a država je bila faktor stabilnosti koji je omogućio da ovih 16 hiljada ljudi sačuva posao. Pet do šest puta je pomoć države privatnom sektoru dolazila brže nego u Nemačkoj. To je očuvalo stabilnost dobavljača – rekao je Čadež.

Predsednik PKS je rekao i da se akcija „Moja prva plata“ u kojoj učestvuje i Delez, nastavlja, i najavio da će u narednom periodu privreda učestvovati sa većim sredstvima u finansiranju prvog radnog mesta za mlade. Čadež je zahvalio na podršci projektu Stvarano u Srbiji, kompaniji Delez, koja u svojim maloprodajnim objektima ima proizvode sa oznakom kvaliteta Čuvarkuća.

Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija kaže da je ta kompanija povećala ulaganja u prošloj godini uprkos pandemiji i najavio nove investicije u ovoj godini. Delezove investicije čine oko 21 posto u ukupnoj trgovini na malo u Srbiji od 2011. do prošle godine.

– Verujemo da postoji velika šansa za nas u Srbiji jer postoji velika potražnja za profesionalnom prodajom. Investiraćemo u otvaranje 40 do 60 prodavnica godišnje u Srbiji i razvijaćemo e-trgovinu – rekao je Dokhejr najavljujući velika ulaganja Deleza u sferu digitalizacije poslovanja kompanije u narednim godinama.

Kada je pandemijska kriza krenula, bilo je jasno da je prioritet države, pored očuvanja javnih finansija, podrška privatnom sektoru kako bi se očuvao ključni segment privrede, privatna preduzeća i zaposlenost, istakao je Ognjen Popović, savetnik u Ministarstvu finansija.

Saša Ranđelović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu predstavio je ključne rezultate istraživanja Makroekonomski i socijalni uticaj poslovanja kompanije Delez Srbija na privredu zemlje, navodeći da je ta kompanija u proteklih 10 godina u državni budžet uplatila 413 miliona evra, a samo prošle godine 54,7 miliona evra, dok je u lokalne budžete za deset godina ušlo 35 miliona evra.

Uplate Deleza u budžet finansiraju penzije za oko sedam hiljada penzionera u Srbiji, naveo je Ranđelović. Smatra da će globalni izazovi, koji će oblikovati poslovanje u narednom periodu u svetu, biti digitalizacija, odnosno prelazak na e-trgovinu, automatizacija poslovanja, i primena „zelene agende“, kroz ulaganje u održivu „zelenu“ ekonomiju.

Delez je najveći privatni poslodavac u Srbiji sa više 13.000 zaposlenih u 60 opština i gradova. U poslednjih deset godina, broj zaposlenih povećan je za 33 odsto, odnosno za 3.224 radnika, a prošle 2020. godine – za 442 radnika. Svaki šesti formalno zaposleni u Srbiji radi u Delezu, a na svakih 1.000 zaposlenih u trgovini – 63 radi u Delezu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here