PKS
Predsednik PKS Marko Čadež

Kompanije iz Srbije investirale su u Republiku Srpsku više od milijardu evra što potvrđuje da je Srpska atraktivna destinacija za ulaganje i širenje poslovanja domaćih kompanija, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na predstavljanju “Investicionih potencijala Republike Srpske”.

– Srbija jeste najveći investitor u Republiku Srpsku. Kompanije koje su danas prisutne su ozbiljni investitori. One su u prošloj godini u Srbiji zajedno ostvarile 2,2 milijarde evra poslovnih prihoda, 313 miliona evra izvoza i zapošljavaju oko 15.000 radnika – naveo je Čadež.

Današnji događaj u PKS jedan je u nizu budućih sastanaka sa predstavnicima institucija R. Srpske. Biće organizovani dodatni sastanci i B2B susreti privrednika, i u Srpskoj i Srbiji, najavio je predsednik PKS.

Čadež je istakao da je šest-sedam kompanija iz Srbije već izrazilo jasnu želju da ulažu u Srpsku. Kompanija Ekonomik Grup iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom montažnih kontejnera već u Srebrenici zapošljava 90 radnika, a danas su potpisali Memorandum o razumevanju sa opštinom Bratunac na čijoj teritoriji planiraju da pokrenu proizvodnju termo izolacionih sendvič panela.

Na skupu u PKS prisustvovali su predstavnici 40 kompanija iz Srbije, iz svih sektora privređivanja, od energetike i agrobiznisa, različitih grana prerađivačke industrije do usluga, građevinarstva, IT…

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ima velika očekivanja od susreta privrednika, pogotovo u vezi projekata koji se odnose na investiranje u pograničnom delu R. Srpske i Srbije, u tzv. Slobodnim industrijskim zonama koje Srpska želi da kreira. To su Trebinje, Gradiška, Prijedor, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Sokolac, Šamac. R. Srpska je donela niz zakona o podsticajima za investitore, dodao je Višković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here