EPA/ROMAN PILIPEY
Foto: Arhiva

List Čajna dejli piše danas da svrha stacioniranja kineskih vojnika u Hongkongu nije simbolička i da oni neće imati razloga da ne reaguju ukoliko se situacija u gradu pogorša.

Kina je u četvrtak završila, kako je navela, rutinsku rotaciju vazdušnih, kopnenih i morskih snaga u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, u kojoj se od juna održavaju antivladine demonstracije, podseća Rojters.

Odred vojnika Narodnooslobodilačke armije stacioniran je u Hongkongu od 1997. godine, a toj bivšoj britanskoj koloniji “nad glavom visi” mogućnost njihove raspodele kako bi se ugušili protesti, iako je gradska vlada više puta saopštila da može da se nosi sa situacijom.

Prema proceni analitičara, garnizon broji između 8.000 i 10.000 vojnika, koji se nalaze u bazama na jugu Kine i u nizu kasarna u Hongkongu, koja ima status specijalne administrativne oblasti (SAO).

– Iako vlada SAO do sada nije osećala potrebu da pozove garnizon, to ne znači da to neće uraditi ukoliko to zahteva – upozorava Čajna dejli, koji se objavljuje na engleskom jeziku, u uvodniku.

U nastavku teksta ističe se da oružane snage neće imati razloga da ne reaguju, ako se situacija dodatno pogoša i nasilje i nemiri prete da izmaknu kontroli pod vođstvom, kako su naveli, problematičnih osoba, koje se zalažu za secesiju Hongkonga.

Čajna dejli, koja je u vlasništvu kineske vlade, naglašava da garnizon Narodnooslobodilačke vojske u Hongkongu nije samo simbol kineskog suverniteta nad gradom, prenosi Rojters.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here