Velika bura podigla se u srpskom fudbalu pošto je UEFA obavestila Fudbalski savez Srbije (FSS) da ima sumnju da su dve utakmice tokom marta nameštene u Superligi.

Dnevni list “Danas” u svom broju od ponedeljka prenosi saznanja da ih je u poslednjih pet kola bilo, ni manje, ni više nego šest prema prijavi iz Evropske kuće fudbala!

U članku ovog lista navodi se da je to urađeno zbog zarade na kladioničarskim uplatama, kao i zbog uobičajenog poklanjanja bodova po sistemu “tri za tri“. Oni su otišli korak dalje i objavili kompletan spisak utakmica za koje imaju informacije da UEFA sumnja u njih. To su mečevi:

Mladost – Zlatibor 0:2 (3. mart, 25. kolo)

Mačva – Proleter 3:1 (7. mart, 26. kolo)

Rad – Radnik Surdulica 2:0 (21. mart, 28. kolo)

Novi Pazar – Proleter 5:0 (21. mart, 28. kolo)

Mladost – Radnički Niš 4:1 (2. april, 29. kolo)

Rad – Vojvodina 2:0 (7. april, 30. kolo)

Ipak, ono što je problematično u čitavom slučaju jeste to što ukoliko UEFA prijavi sumnju za neku utakmicu, to ne mora automatski da znači da je ona nameštena. O tome je svojevremeno govorio i bivši predsednik Saveza, Slaviša Kokeza, za vreme čije vladavine su kažnjeni Smederevo i Kabel oduzimanjem po deset bodova u Prvoj ligi Srbije, a tada su kazne dodatno pooštrene, kako nekome ne bi palo na pamet da se slična situacija ponovi. Nažalost, ponovo imamo takav slučaj.

– Ima prijava iz UEFA koje dođu, a potpuno su neutemeljene. Evo, reći ću vam konkretno. Došla je prijava za utakmicu Vojvodina – Mladost Lučani, da je dogovoreno da pobedi Vojvodina i da će biti tri gola na meču. A završeno je pobedom Lučana sa 1:0. I kako da pokrenemo postupak, na osnovu čega? Ima dosta takvih, nelogičnih situacija. Pozitivna stvar je da smo u sklopu kanelarije oficira za integirtet takmičenja formirali jednu komisiju od deset članova, tu su i pripadnici službe, i ljudi zaposleni u FSS na polju bezbednosti. I oni su dobili nalog da deluju preventivno. Šta to znači? Imamo situacije da oficir za bezbednost Ivan Petrić i njegove kolege iz komisije obilaze stadione širom Srbije, uđu pre početka u svlačionice obe ekipe, kao i sudijsku, i upozore sve činioce da vode računa o integritetu takmičenja, da je utakmica pod posebnim nadzorom – rekao je Kokeza na kraju 2019. godine.

Preostaje da vidimo da li je ovo zaista spisak utakmica za koje se smatra da su nameštene i kakva će biti reakcija nadležnih organa, ali jedno je već sasvim sigurno. Veliki skandal potresa srpski fudbal.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime