EPA/Clemens Bilan
Gent Cakaj

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj izjavio je večeras da je Kosovo izgubilo dosta vremena i da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom neminovni.

Cakaj je u emisiji „Rubikon“ na televiziji Kljan Kosova govorio, između ostalog, o sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog između Kosova i Srbije Ričardom Grenelom, istakavši da je sigurno da nema skrivenog sporazuma ili razmene teritorija sa Srbijom.

– Mi se ne možemo ponašati u 2020. godini kao da imamo pažnju koju smo imali 2000. godine i moramo verovati u činjenicu da EU i SAD, preko svojih izaslanika, Miroslava Lajčaka i Ričarda Grenela, otvoreno i jasno daju do znanja da nema tajnog sporazuma ili razmene teritorija – istakao je Cakaj.

Kako je naveo, Kosovo je izgubilo vreme i da su odnosi sa SAD i EU su neminovni.

– Nešto je sasvim jasno, barem za Albaniju, da je odnos sa SAD i EU je neminovan. Kosovo je izgubilo dosta vremena, ovo treba da priznamo svi, priznaju i oni u vladi, i pored geostrateških kretanja – odnosi sa SAD i EU moraju biti na zavidnom nivou – ukazao je Cakaj.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije je istakao da se na Kosovu optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija pokušava posmatrati kao stvar pojedinaca.

– To je sofisticiran pristup određenim političkim obračunima, jer se njihovim odlaskom sa političke scene vidi prilika za proširenje njihovog obima delovanja. Optužnica protiv Tačija nije lična – protiv pojedinca, jer govorimo o jednom od lidera OVK – istakao je Cakaj u emisiji „Rubikon“ na televiziji Kljan Kosova.

„Albanija nije deo pregovaračkog tima Kosova“

Prema njegovim rečima, neki ulažu napore da sve ovo predstave kao odgovornost pojedinaca.

– Ako se potvrdi da su čelnici OVK počinili ratne zločine, niko ne može reći da je to stvar pojedinaca, jer će rat OVK i celokupna istorija o izgradnji države na Kosovu biti narušena – ocenio je Cakaj.

Cakaj je rekao, govoreći o optužbama na njegov račun zbog navodne posvećenosti podeli Kosova, da na Kosovu postoji prevelika doza zavere. On je aludirao na Pokret Samoopredeljenje da je imao u agendi produbljivanje jaza između Kosova i Albanije.

– Na konferenciji za štampu, premijer Albanije Edi Rama citirao je Fištu da su „Albanci po volji neprijatelja“. Umesto koordinacije između Kosova i Albanije, postojao je program za produbljivanje jaza. Neko je to uradio u ime patriotizma. Jasno je ko je to napravio, koje su adrese i ko govori to, koja stranka na Kosovu, a neki od njihovih kolega u Albaniji su mašinerija propagande, klevete i dezinformacija – istakao je Cakaj.

Naveo je i da Albanija nije deo pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom i da ne može da napravi sporazum ili definiše teritorije,

– Nismo u mogućnosti da sporazum ratifikujemo. Kako Albanija može krojiti mape u ime Kosova za one koji radvajaju naciju pozivajući na nacionalno jedinstvo – poručio je Cakaj.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime