Čanak traži izmenu političkog sistema

0

Cilj je i promena Ustava: Nenad Čanak

 

Predsednik LSV Nenad Čanak je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da se radi, između ostalog, o zakonima o finansiranju političkih aktivnosti, zakonu o političkim partijama, kao i o propisima o izboru narodnih poslanika.

 

Liga trazi i izmenu Zakona o izboru predsednika republike, lokalnim izborima, kao i izmenu zakona o udruženjima, propisa o narodnoj inicijativi, teritorijaloj organizaciji Srbije, nadležnosti Vojvodine, kao i zabranu fašističkih i neonacističkih organizacija i udruženja.

 

"Promena političkog sistema beskonačno je značajna, jer bez nje nema ni rezultata u drugim reformskim procesima", kazao je predsednik LSV.

 

Po njegovim rečima, cilj je i promena Ustava.

 

"Praktična posledica reforme političkog sistema su pripreme za donošenje novog Ustava Srbije, koji će biti trajan, jer sada na nekoliko godina menjamo Ustav, jer nije prilagođen realnosti života. Ustav iz 2006. nije u skladu sa stvarnošću, a kamoli potrebama građana", ocenio je Čanak.

 

Dodao je da Srbija, među otvorenim pitanjima, ima i pitanje granica, koje, prema njegovim rečima, nisu definisane kao što bi trebalo.

 

Čankov je naveo da je cilj željenih reformi i povratak poverenja građana u institucije, kao i bolja zastupljenost građanstva u predstavničkim telima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here