Carinski propisi na jednom mestu (19): Uvoz polovnih vozila – oldtajmeri

0

Oldtajmeri mogu da se uvezu u Srbiju bez obzira što ne ispunjavaju uslove propisane normom EURO 3
 

U slučaju da želite da uvezete oldtajmer, treba da znate da u Srbiju mogu da se uvoze bez obzira na činjenicu što ne ispunjavaju uslove propisane normom EURO 3. Kao dokaz da se radi o takvoj vrsti vozila potvrdu izdaje Muzej automobila u Beogradu, a u tu kategoriju spadaju sledeća vozila :
 

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji
9. Selidbe u Srbiju
10. Povlastice za invalide
11. Unos umetničkih predmeta
12. Pregled poštanske pošiljke
13. Plaćanje za pošiljke
14. Žalba na procenu pošiljke

15. Oštećenje pošiljke

16. Naplata PDV na pošiljke

17. Uvoz polovnih vozila – potrebna dokumenta

18. Uvoz polovnih vozila – obavezni faktura i izjava

1. Proizvedena do 31. decembra 1970. godine
2. Uvedena u proizvodnju kao model do 31. decembra 1970. godine, bez obzira na stvarnu godinu proizvodnje pojedinog primerka, ili
3. Ona koja predstavljaju svojevrstan materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa.

Nadležno ministarstvo u ovom slučaju Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, u postupku uvoza oldtajmera prihvatiće kao validnu potvrdu Muzeja automobila u Beogradu ako se u tom postupku utvrdi da odgovara činjeničnom stanju (npr. za vozilo koje se prema svojim karakteristikama ne može svrstati u odgovarajući tarifni broj kao motorno vozilo, takva potvrda se ne može prihvatiti i u takvim situacijama dalji postupak sprovešće se u skladu sa propisima koji se odnose na robu koja je predmet carinjenja).

Možete uvesti i oštećeno vozilo, ali samo pod uslovom da se ne radi o automobilu koji je do te mere oštećen da nije u voznom stanju i da kao takvo ne ispunjava uslove za registraciju bez veće intervencije, odnosno opravke oštećenih delova.

Međutim, oštećenim vozilima se ne smatraju ona vozila koja nisu u voznom stanju zbog motora, odnosno trenutne neispravnosti nekog dela (npr. ako je neispravan akumulator ili je blokirao menjač), jer to znači da je minimalnom popravkom moguće osposobiti vozilo za kretanje na sopstveni pogon. U takvim slučajevima, uvoz će biti moguć.

 

Rezervni delovi

Dozvoljen je i uvoz rezervnih delova (kako novih tako i upotrebljavanih) ukoliko to činite radi održavanja motornog vozila, odnosno zamene oštećenih delova , a to ćete dokazati saobraćajnom knjižicom. Podrazumeva se i obaveza da se uvezeni delovi ugrade u vozilo za koje se uvoze što je bitno za one delove za koje je kod nadležnih službi MUP potrebno izvršiti izmenu podataka u saobraćajnoj knjižici (kao što je npr. karoserija).

*U saradnji sa Upravom carina Srbije

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here