Carinski propisi na jednom mestu (21): Uvoz polovnjaka – povlastice za invalide

0

Oslobođeni ste plaćanja uvoznih dažbina ukoliko imate invaliditet

 

Treba da priložite carini potvrdu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike:
 

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji
9. Selidbe u Srbiju
10. Povlastice za invalide
11. Unos umetničkih predmeta
12. Pregled poštanske pošiljke
13. Plaćanje za pošiljke
14. Žalba na procenu pošiljke
15. Oštećenje pošiljke
16. Naplata PDV na pošiljke
17. Uvoz polovnih vozila – potrebna dokumenta
18. Uvoz polovnih vozila – obavezni faktura i izjava

19. Uvoz polovnih vozila – oldtajmeri

20. Uvoz polovnjaka – motori i karoserije

– o stepenu telesnog oštećenja za osiguranike sa telesnim oštećenjem od najmanje 70 odsto, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije od cerebralne i dečije paralize kao i multipleks skleroze.

– o stepenu telesnog oštećenja za lica sa oštećenjem najmanje 70 odsto, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja od paraplegije, od cerebralne i dečije paralize.

– o priznanju svojstava vojnog invalida, odnosno civilnog invalida rata (vojni invalidi od prve do pete grupe i civilni invalidi rada od prve do pete grupe)

– da se radi o višestruko ometenom detetu koje je u otvorenoj zaštiti , odnosno o kojem roditelji neposredno brinu.

Osoba sa invaliditetom, može (bez plaćanja uvoznih dažbina) uvesti putničke automobile i druga motorna vozila koja su konstruisana prvenstveno za prevoz lica uključujući karavan i kombi vozila osim terenskih, a koja imaju zapreminu motora do 2.500 kubika.

Na osnovu povlastice za osobe sa invaliditetom možete uvesti jedan automobil. Međutim, ukoliko želite da auto otuđite pre roka (što u slučaju da se radi o polovnom vozilu podrazumeva tri godine, a u slučaju da je reč o novom pet godina) moraćete da platite uvozne carinske dažbine, nakon čega ćete se obratiti nadležnom ministarstvu (u ovom slučaju Ministarstvu rada i socijalne politike) za novo odobrenje za korišćenje povlastice na osnovu invaliditeta.

 

Vozilo za popravku

U slučaju da uvozite auto stranih registarskih oznaka radi popravke, jer se takvo vozilo usled "dejstva više sile" zateklo na našem carinskom području zbog kvara, carinarnica će odobriti zahtevani postupak podnošenjem sažete deklaracije i u tom slučaju se odobrava postupak aktivnog oplemenjivanja, bez obaveze pismenog prijavljivanja graničnoj carinarnici.
Napominjemo da za sva vozila za koja se odobrava postupak aktivnog oplemenjivanja po navedenom osnovu, a na osnovu ugovora sa izabranim serviserom, nije neophodno da vozilo ispunjava propisanu normu EURO 3, jer se nakon okončanja postupka aktivnog oplemenjivanja, u roku koji je odobrila carinarnica, vozilo biste morali izvesti iz zemlje, odnosno iz carinskog područja Srbije.

Ukoliko se radi o polovnom vozilu potrebno je da prođu tri godine da biste mogli da prodate automobil, a ako je reč o novom vozilu onda je neophodno da istekne pet godina.

 

U saradnji sa Upravom carina Srbije 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here