Carinski propisi na jednom mestu (22): Uvoz polovnjaka – katalog AMSS

0

Foto: Ilustracija

Da bi se ova pojava sprečila, a uslovi za carinjenje bili jednaki za sve, Uprava carina je donela odluku da se ubuduće koriste isključivo podaci iz raspoloživog domaćeg kataloga, a to je jedino katalog Auto-moto saveza Srbije. Pritom, ujednačavanje prakse carinarnica biće u najskorijem periodu sprovedeno i u postupcima carinjenja ostalih roba, a ne samo vozila. Na taj način, carinska služba maksimalno će smanjiti prostor za zloupotrebe i malverzacije.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji
9. Selidbe u Srbiju
10. Povlastice za invalide
11. Unos umetničkih predmeta
12. Pregled poštanske pošiljke
13. Plaćanje za pošiljke
14. Žalba na procenu pošiljke
15. Oštećenje pošiljke
16. Naplata PDV na pošiljke
17. Uvoz polovnih vozila – potrebna dokumenta
18. Uvoz polovnih vozila – obavezni faktura i izjava

19. Uvoz polovnih vozila – oldtajmeri

20. Uvoz polovnjaka – motori i karoserije

21. Uvoz polovnjaka – povlastice za invalide

Podsećamo, katalog AMSS je jedini raspoloživi javno publikovani katalog u Srbiji. Ako je katalog AMSS zaista toliko loš koliko pojedinci tvrde, odnosno ukoliko su vrednosti u katalogu nerealne, zašto se ne pristupi reviziji tog kataloga. Svi koji smatraju da u njemu postoje nelogičnosti treba da se obrate AMSS-u da bi ti propusti bili ispravljeni.

Carinska služba je tek započela proces i nakon nekog vremena od početka primene znaćemo tačno šta je sporno. Spremni smo u hodu da ispravljamo nepravilnosti ukoliko ih bude bilo, kao i da komuniciramo sa drugim institucijama poput AMSS-a na temu poboljšanja postojećih izvora informacija.

Poznata nam je situacija u većini evropskih zemalja, kao i činjenica da pojedine zemlje koriste nemačke ili italijanske kataloge, a posebnu pažnju obratili smo na zemlje iz regiona. Činjenica je da i Hrvatska i BiH primenjuju svoje nacionalne kataloge, pa zašto to Srbija ne bi učinila. Na kraju krajeva, da li je logično da se na teritoriji jedne suverene države primenjuju parametri propisani u nekoj drugoj zemlji.
Građani će od ovih mera imati višestruke koristi. Pre svega veću izvesnost, jer će sada moći unapred precizno da izračunaju koliko će ih koštati neki automobil, pošto su mogućnosti za tzv. ugrađivanje raznoraznih posrednika smanjene na minimum.

 

Potom građani će se konačno voziti u sigurnijim automobilima, jer će uvoz automobila starijih od 10 godina biti obesmišljen. I konačno, zaštitićemo i životnu sredinu, jer ne želimo da se Srbija pretvori u otpad prastarih evropskih automobila, koji katastrofalno utiču na zagađenje vazduha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here