Carinski propisi na jednom mestu (23): Ne mućkajte s fakturama

0

Foto: Ilustracija
 

Faktura, odnosno prijavljena vrednost će i dalje biti osnovni izvor informacija o vrednosti vozila. Na primer, prošle godine trećina vozila ocarinjena je na osnovu fakture.

Međutim, ako vrednost na fakturi pobuđuje sumnju carinskih službenika, jer ne deluje realno, njihovo je pravo i zakonska obaveza da je prekontrolišu i eventualno ospore. Neposredan povod za uvođenje ovih mera je i saznanje da je prošle godine od 1.900 provera vrednosti izraženih na fakturi, verodostojnost potvrđena samo u 85 slučajeva što je manje od pet odsto.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji
9. Selidbe u Srbiju
10. Povlastice za invalide
11. Unos umetničkih predmeta
12. Pregled poštanske pošiljke
13. Plaćanje za pošiljke
14. Žalba na procenu pošiljke
15. Oštećenje pošiljke
16. Naplata PDV na pošiljke
17. Uvoz polovnih vozila – potrebna dokumenta
18. Uvoz polovnih vozila – obavezni faktura i izjava

19. Uvoz polovnih vozila – oldtajmeri

20. Uvoz polovnjaka – motori i karoserije

21. Uvoz polovnjaka – povlastice za invalide

22. Uvoz polovnjaka – katalog AMSS

Treba shvatiti da upoređivanje vrednosti iz fakture sa kataloškim vrednostima nije obavezujuća metoda. To je samo jedna od potencijalnih metoda koje carinik može primeniti pri utvrđivanju carinske vrednosti. Do tog upoređivanja koje ste naveli u pitanju neće ni doći, jer se radi od minornom odstupanju od vrednosti. Dakle, nelogično je da se neko upušta u proces istraživanja i preispitivanja u slučaju minornih odstupanja od kataloških vrednosti od npr. 10%.

Ove mere drastično utiču na smanjenje diskrecionih prava carinskih službenika.
Naime, sada je prostor za paušalnu odluku carinika bitno smanjen. Nema više prostora za toliku proizvoljnost, jer do sada je bilo moguće smanjiti vrednost vozila i preko 30 odsto na ime oštećenja, godišta, kilometraže, opšteg stanja vozila i sl. parametara, koji su neretko izmišljani. Sada je najveći dozvoljeni postotak umanjenja 10 odsto.

Da su novine teško pale i carinicima koji su bili skloni zloupotrebama govori i podatak da je Unutrašnja kontrola od samog početka primene na terenu, te da su uočeni novi pokušaji manipulacija. Kako drugačije objasniti činjenicu da se svega dve nedelje od uvođenja novih mera mogu pronaći slučajevi različitog carinjenja vozila iako po istom katalogu.

I za kraj, ukoliko smatrate da carinici nisu realno procenili vrednost vozila, neophodno je da se zahtevom obratite carinarnici u kojoj je automobil ocarinjen. Carinarnica će uvidom u dokumentaciju podnetu uz zahtev, u upravnom postupku, doneti odgovarajuću odluku o osnovanosti zahteva. Ukoliko ni tada ne budete zadovoljni odlukom carinarnice, imate pravo da podnesete žalbu Komisiji za žalbe Uprave carina.

 

* U saradnji sa Upravom carina Srbije

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here