Youtube/Stuart's TRAVEL VIDEOS
Kabo da Roka

Kabo da Roka je najzapadnija tačka evropskog kontinenta, prelepi stenoviti rt na portugalskoj obali, koji svake godine poseti na hiljade turista. Čak i tokom pandemije korona virusa. Stari Rimljani su Kabo da Roka (42 kilometra od Lisabona) zvali Promontorium magnum, a kasnije je među moreplovcima bio poznat kao Lisabonski rt. Do 14. veka je smatran krajem sveta, verovatno zbog njegove impresivne stene visoke 140 metara s koje puca zadivljujući pogled na Atlantski okean.

Svetionik iz 18. veka

Portugalski pesnik Luis da Kamoes je dva veka kasnije Kabo da Roka opisao kao mesto “gde prestaje kopno, a počinje more”. Citat pesnika o ovom jedinstvenom mestu uz geografske koordinate upisan je na ploču, koja je sa krstom postavljena na kameni obelisk na platou iznad stene. Nezaobilazno mesto turistima za fotografisanje, kao i najstariji svetionik u Portugalu izgrađen u 18. veku.

– Ogromni talasi Atlantika se razbijaju o visoke tamne hridi, vetar toliko jak da briše misli iz glave dok nozdrve ispunjava miris dalekih morskih prostranstava i slobode – prvi je utisak skoro svakog turiste kad dođe u ovaj deo sveta. Odavde, kažu, puca pogled sa svih strana na dramatični pejzaž koji je nemoguće ne ovekovečiti na fotografijama. I tu je mala zamka. Poneseni željom da naprave jedinstveni snimak, mnogi pređu postavljenu ogradu, a to je strogo zabranjeno, jer, ne samo da su litice opasne, snažan vetar toliko jako duva da se lako može izgubiti ravnoteža.

Crne stene, zlatni pesak

Dok su s jedne strane oštre, crne stene o koje se obrušava okean, s druge strane su duge plaže od sitnog zlatnog peska. Najlepše su, tvrde, Ursa i Adraga, koje se nalaze tik uz rt. Adraga ima i duboku pećinu sa leve strane, do koje se može stići, ali pazeći da vas ne preplave nemirni valovi Atlantika. Ponosi se Kabo i drugim plažama, ima ih na desetine, sa savršenim uslovima za razne vodene sportove. Surferima su najomiljenije plaže velika Praja Grande i njena mlađa sestra, živopisna Praja Pekena. Odlične su i za opuštanje u restoranima i barovima, a imaju čak i “surf-prodavnice” tako da je jasno da tamo ovaj sport ima prednost nad plivanjem. U ponudi je i nekoliko skrivenih uvala, u kojima, čak i leti, jedva da ima ljudi. Valjda zato što se do njih malo teže stiže, pešačenjem niz liticu. A staze oko litice su posebna priča. Jedva čekaju da budu otkrivene i istražene od strane onih koji se smeju upustiti u tu avanturu.

Sirova priroda

Jedan od glavnih aduta Kabo da Roka je prelepa, sirova priroda, koja je deo čarobnog Parka prirode Sintra – Kaškaiš. Prostor od planine Sintre do plaže Kaškaiš predstavlja jedinstvenu raznolikost pejzaža, koji oduzimaju dah. Ima tamo svega, od peščanih dina, krševite obale sa visokim liticama i peščanim zalivima do guste šume, mirnih jezera i veličanstvene planine Sera de Sintra.

Veći deo vegetacije na rtu je nisko rastinje koje se prilagodilo silnim vetrovima sa slanom vodom s okeana. Danas najveći deo platoa prekriva zeljasta biljka karlobrotus zvan kisela smokva ili podnevi cvet iz Južne Afrike koja se neverovatno brzo i agresivno širi, od kad su je pre nekoliko decenija zasadili lokalni stanovnici.

Vekovna simbioza grada Sintre i okolne prirode donela je kraju status Uneskove kulturne baštine. I nema osobe koja se neće diviti tamošnjim bezbrojnim istorijskim i prirodnim čudima.

Letnja rezidencija kraljeva

Grad Sintra je bio letnja rezidencija za portugalske kraljevske porodice od 14. do 20. veka. Centrom grada dominira Nacionalna palata, prepoznatljiva po dva konusna dimnjaka. Tu je i palata Pena iz 19. veka, koja oduševljeva kombinacijom arhitektonskih stilova, ali i prelepom, egzotičnom baštom koja je okružuje. Atrakcija su ostaci zamka Maura iz 8. veka, romantična palata Regaleirao sa četiri hektara parka sa fontanama, jezerima, pećinama i bunarima kao i zamak Monserata sa jednom od najbogatijih botaničkih bašta u Portugalu.

Selo, a ima sve

Onima koji neće da hodaju 20 minuta, lokalni stanovnici preporučuju da na plažama Grande i Pekena iznajme bicikl kako bi stigli do Praja das Makas, lepe male plaže sa seocetom punim restorana, prodavnica, pekara i kafića.

Najlepše u suton

U Kabo da Roka svi preporučuju zalaske sunca. Krajolik treba posmatrati kasno popodne dok sunce šara nebo fantastičnim sutonskim bojama. Neverovatan prizor, tvrde oni koji su bili.