Lična arhiva
Bajka u Egiptu: Ivana Đorđević

Voditeljka, spisateljica i blogerka Ivana Đorđević nedavno se vratila iz mondenskog letovališta Šarm el Šeika na Sinajskom poluostrvu u Egiptu. Naši turisti u ovoj zemlji obično biraju Hurgadu poslednjih godina, a naša sagovornica nam opisuje čaroliju Šarma.

– Šarm je ekskluzivno letovalište i taj epitet nosi oduvek. Ovde su rezidencije bogatih Egipćana, luksuzni hoteli, mnogo turističkih ponuda poput vodenih sportova na Crvenom moru, zatim zanimljivih programa u samom hotelu, gde možete da naučite trbušni ples, radite jogu, akvabik… Ako imate decu, ne treba da brinete, tokom čitavog dana za njih je obezbeđena animacija. Usluga u hotelima je all inclusive, tako da je na vama – samo da se prepustite uživanju – otkriva Ivana.

Konobari uvek predusretljivi

Ona dodaje da je jul najtopliji mesec u godini i prosek je oko 40 stepeni Celzijusa pa naviše.

– Toplo jeste, ali se brzo naviknete. Morate da pijete mnogo vode, štitite se kremama sa visokim faktorom i nosite laku garderobu. I naravno, svaku priliku da iskoristite da uskočite u vodu! Crveno more je moje najlepše iskustvo kada pričamo o toploti vode, bogatstvu podvodnog sveta i predivnim plažama. Šarm ima nekoliko zaliva, pa shodno tome, ko voli peščane plaže ide u Nama bej, ko voli koralne ide u Šarks bej, a ko voli kombinaciju uživa u Nabok beju.

Kako kaže, Egipćani su izuzetni domaćini.

– Nasmejani su, ljubazni, veliki trgovci i vredni ljudi. Kad me pitaju šta mi je asocijacija na Egipat osim mora i divnih pejzaža, luksuznih hotela i kompletnog ugođaja, ja uvek kažem – osmesi. Ljudi su ovde prirodno veseli i srećni.

Jedna od obaveznih stanica naših turista u Šarmu i Hurgadi je fabrika kozmetike, prirodnih ulja i parfema Nefertiti.

Noćna čarolija

– Malo se zna da je egipatska kozmetika 100 posto prirodna i da je sve što ovde kupite kvalitetno i delotvorno. Napravila sam svoj prvi parfem u shonj room -u i trenutno isprobavam sve moguće što sam donela sa sobom. Dopao mi se preparat od ulja kobre (nije otrovan!) koji neguje i regeneriše kosu. U ponudi su i ulje crnog kima i arganovo, krem od manga, aloje vere i brojne druge stvari za koje nisam imala pojma da postoje.

Egipćani su bili puni komplimenata za visoku plavušu koja je stalno nešto snimala i menjala odeću.

Sa kćerkom Milicom

– Posao blogera podrazumeva atraktivne fotografije pa mora da bude i to presvlačenje. Egipćani su puni komplimenata za lepe, neobične žene. Doživela sam da mi na plaži priđe čovek i pokloni parfem sve sa ljubavnim pismom i brojem telefona. Sećam se iz pisma da je iz Kuvajta. Do sada, recimo, parfeme na plaži zaista nisam dobijala – zaključuje Ivana uz osmeh i preporuku svima da, ako su u mogućnosti, posete Šarm el Šeik.

U Klintonovom apartmanu

Na pitanje da li su u Egiptu znali da je u Srbiji javna ličnost, uz osmeh odgovara:

– To odavno ne mogu da sakrijem. Zbog te činjenice sam imala kraljevski tretman na svakom koraku od aerodroma pa nadalje. Od predsedničkog apartmana u Maritim JollieVille hotelu do privatnog vozača i luksuznog krstarenja do obližnjeg ostrva Ras Muhamed. Moram da kažem da su u tom apartmanu pre mene boravili Bil Klinton i Boris Jeljcin i da mi je to kao podatak bilo vrlo simpatično.

U fabrici Nefretiti

Globalna konferencija UN

Velika globalna konferencija UN o klimatskim promenama biće održana u Šarmu ovog novembra.

– Čitav grad se uveliko rekonstruiše, prave se nove pešačke zone, uvodi se 5G mreža. Šarm će u novembru biti grad o kome priča ceo svet, a dolazi i više od 150 učesnika.

Pravi odmori

Čudesni Soho skver

Svakom ko se nađe i poželi da dođe u Šarm el Šeik, Ivana preporučuje da poseti svakako Soho skver.

– U pitanju je potpuno novi deo grada, koji je uveče pod tako lepom dekoracijom da vas ostavlja bez daha. Brojni restorani, šoping zona, stejdž na otvorenom, maskota Ramdž, Ice bar, suvenirnice, prodavnice kože, pamuka, zlatare… Odnedavno je otvoren i grčki restoran, pa se na prve zvuke sirtakija razbijaju tanjiri napravljeni od gline!