Caru Dušanu vratili žezlo

0

Car Dušan sa žezlom i krstom

 

Ko je to uradio, niko ne zna, a svi kažu da su nenadležni.

Spomenik srpskom vladaru je uzburkao strasti u Makedoniji još čim je postavljen. Najžešći su bili Albanci za koje je car Dušan bio "srpski okupator albanskih krajeva koji je terorizirao autohtono stanovništvo". Iako su pojedini makedonski istoričari argumentovano dokazivali da su ovakvi napadi neopravdani, i da car Dušan, poznat po velikom broju podignutih pravoslavnih crkava i manastira, nije bio okupator, Albanci su, ipak, u dva navrata pokušali da ga sruše.

 

Incidenti bez prijave

Nakon demoliranja spomenika, policija je mesecima danonoćno čuvala cara Dušana. Međutim, iako je od tada prošlo skoro devet meseci, a na objavljenim video i foto-snimcima se jasno vide likovi vandala, policija protiv nikoga još nije podnela ni jednu prijavu.
Ovo nije prvi put da su se Albanci izvukli ispod ruke pravde. Uoči izbora 2011. godine veća grupa Albanaca je rušila muzej – crkvu na tvrđavi Kale, a zamenik ministra MUP je uhapšenim vandalima skidao lisice sa ruku.

Prvi put su na njega jurišali početkom decembra prošle godine iza ponoći. Nasilnici su tada čekićem i metalnim šipkama izlomili žezlo i krst na spomeniku i razbili deo mermernog postamenta. U pokušaju rušenja spomenika učestvovali su Bećir Asani, predsednik ogranka vladajuće DUI u skopskoj opštini Čair, a sve to su mirno posmatrali visoki funkcioneri i ministri iz te partije na vlasti – Izet Medžiti, Ermira Mehmeti, Artan Grubi i Valjon Saraćini.

Nedelju dana kasnije, poveća grupa Albanaca je sa čekićima ponovo pokušala da sruši spomenik cara Dušana, ali su ih u tome sprečile jake policijske snage iz jednice za brzo raspoređivanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here