Z. Vicelarević
USKORO SVI NA RASPUSTU: Zajedničko uživanje u dečjem parku

U odeljenju dopunske nastave na srpskom jeziku u gradu Rodgauu, nedaleko od Frankfurta, proteklog vikenda je organizovan izlet za učenike i roditelje. Prema rečima nastavnice Sonje Zrnić, ovo je jedna od brojnih vannastavnih aktivnosti i ujedno poslednja ove školske godine.

– Uz veliku podršku roditelja našim mališanima smo priredili izlet u dečjem parku koji se nalazi nedaleko od škole. Roditelji su takođe pripremili posluženje i doneli osveženje za decu koja su na današnji školski dan izašla iz klupa i provela u prirodi. Ovo je bila prilika da se deca druže, roditelji razmene iskustva i da svi pričaju na srpskom jeziku. Ujedno smo iskoristili ovo druženje da čujemo nove ideje i da u narednoj školskoj godini, možda već u septembru, planiramo i organizujemo radionicu na času uz prisustvo roditelji. Ova nedelja je poslednja školska nedelja pred raspust, a sledeća školska godina će početi, kao i dosad, čim nam nemačke škole dozvole ulazak u učionice – kaže za “Vesti” Sonja Zrnić, nastavnica dopunske škole na srpskom jeziku u Rodgauu.

Ona je bila veoma ponosna jer je od roditelja i đaka dobila puno poklona u znak zahvalnosti za predan rad s učenicima.

Na izlet je došla kompletna porodica Čarapaić, mama Dragana, tata Lazar, Milan i Luka

– Idem sada u prvi razred, a već sam pre toga znao da pišem ćirilicu. Naučio sam pored starijeg brata Milana, a i mama i tata su mi pomogli i sad najbolje znam ćirilicu u prvom razredu. Najviše volim istoriju i Miloša Obilića i cara Lazara. Miloš Obilić je bio mnogo hrabar i probio se do Murata – kaže nam Luka Čarapić.

Majke spremile posluženje i osveženje

Stariji od braće Čarapić, Miloš potvrđuje Lukine reči.

– Ja sam naučio ćirilicu pa sam posle to sve pokazao Luki. Volim i ja istoriju, ali sam na geografiji naučio gde se nalazi Čačak i da kroz taj grad protiče Zapadna Morava. Bilo mi je interesantno u srpskoj školi, pa ću doći sigurno i sledeće godine.

Lazar Čarapić je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije u karateu, a stariji sin je krenuo njegovim stopama.

– Osim što je Milan dobar učenik u našoj školi, on je odličan karatista. Ove godine bio je prvak pokrajine Hesen u kategoriji do 38 kilograma. Milan i Luka treniraju i fudbal i veoma smo ponosni na obojicu – kaže Lazar.

Danijela Miličević je došla sa sinom Damjanom i Milicom, Damjanovom sestrom od strica.

– Damjan ide u peti razred, a Milica je u drugom razredu naše škole na srpskom jeziku. Damjan ide tek jednu godinu u našu školu i baš mi je drago da imamo u Nemačkoj srpsku školu gde naša deca mogu i na srpskom jeziku da prate nastavu. Kao roditelji smo zadovoljni. Primetila sam da se Damjanu sviđa u školi i da jedva čeka da ode na nastavu. Dođe raspoložen kući i više puta sam čula i od njega, a i od druge dece da bi nastava trebalo da traje bar dva ili tri sata – kaže Danijela.

Milica, Danijela i Damjan Miličević

Sve petice

Bogdan Bukvić je na izlet poveo mamu Jelenu. Bukvići žive u Rodgau, a Bogdan nam je rekao:

– Završio sam četvrti razred sa svim peticama. Nije toliko bilo teško. Više je bilo interesantno nego teško. Naučio sam svu istoriju, srpski jezik, da pišem i čitam ćirilicu, i geografiju. Ove godine idem sa roditeljima da obiđemo istočnu Srbiju, Golubačku tvrđavu, manastir Tumane i sve lepo što ima tamo da se vidi – rekao nam je Bogdan.

PUTOVAĆE I U ISTOČNU SRBIJU: Bogdan i Jelena Bukvić

Njegova majka Jelena hvali rad nastavnice Sonje.

– Želim da pohvalim angažovanje nastavnice Sonje, a posebno za ovaj izlet gde su deca mogla da se druže i van nastave. To je zaista divno jer to simbolizuje naš srpski narod i naš duh. Mi kao narod volimo da se okupljamo i to je nas uvek zbližavalo, a često i spasavalo. Trpeza je tu da se mi oko nje okupimo i ispričamo – kaže Jelena Bukvić.

Mama uči ćirilicu

Nadin Hodović je Nemica, na izlet je došla sa ćerkama Majom i Miom, a za “Vesti” je izjavu dala na srpskom jeziku koji odlično govori.

– Maja i Mia idu u školu na srpskom jeziku. Maja je peti, a Mia drugi razred. Obema se sviđa da idu u dopunsku školu i ja sam zadovoljna jer žele da pričaju i srpski. Naučile su ćirilicu koju ja još ne znam, ali se nadam da ću pored njih i ja da naučim preko leta – kaže Nadin.

Maja, Nadin i Mia Hodović

Maja nam je potvrdila da će mamu naučiti da piše ćirilicu

– Sigurna je da će brzo sve shvatiti jer je mama pametna kao ja – kaže Maja.