pixabay.com

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u SAD, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a nije uvek lako otkriti da li je ovaj, veoma važan, organ u opasnosti. Zato je važno učiniti sve što možete da biste sprečili razvoj srčanih bolesti. To možete postići tako što promenite neke životne navike koje mogu da dovedu zdravlje vašeg srca u opasnost.

Nedavno objavljena studija otkrila je da svakodnevno ispijanje jedne čaše mleka može znatno da smanji rizik od razvoja srčanih bolesti. Studija objavljena u časopisu “International Journal of Obesity” otkrila je da je ispijanje mleka na dnevnoj bazi veoma dobro za srce.

U studiji je učestvovalo oko dva miliona ispitanika iz SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, a istraživači su otkrili da su ispitanici koji su pili bar jednu čašu mleka dnevno imali 14 odsto niži rizik od razvoja srčanih bolesti, prenosi Best life.

Osim toga, redovno konzumiranje mleka takođe neće povećati ni holesterol, a prema klinici Mejo, visok holesterol može da poveća rizik od razvoja srčanih bolesti. Ali, iako se ranije smatralo da mleko ima visok nivo mlečnog holesterola, nova studija pokazala je da osobe koje redovno piju mleko imaju nizak i dobar i loš holesterol.

I drugi mlečni proizvodi takođe mogu da budu dobri za vaše srce. Studija iz 2018. godine koja je objavljena u časopisu “The Lancet” obuhvatila je 136.000 ispitanika iz 21 države u periodu od devet godina, a pokazalo se da je svakodnevno konzumiranje mlečnih proizvoda dobro za zdravlje srca.

Prema studiji, više od dve porcije mlečnih proizvoda dnevno povezano je sa 22 odsto nižim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Na primer, ako dnevno pijete jednu čašu jogurta, rizik od razvoja srčanih bolesti niži je za 10 odsto.

Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje odraslim osobama da dnevno konzumiraju tri porcije mlečnih proizvoda. To mogu da budu tri čaše mleka. Idealno bi bilo da konzumirate bezmasne mlečne proizvode ili one koji imaju nizak udeo masnoće jer takvi proizvodi daju ključne hranjive sastojke bez dodatne masnoće.

Ako iz nekoga razloga ne želite da konzumirate mlečne proizvode, iz ministarstva navode da bi vaša ishrana trebala da bude i raznolika i bogata proteinima, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, vitaminom D i vitaminom A.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here