“Častiš” doktora, ideš u zatvor s njim

0

Davanje "poklona" doktoru u znak zahvalnosti je masovna pojava u Srbiji
 

Da je pojava čašćavanja lekara masovna i problematična pojava pokazuje i odluka stranih farmaceutskih kompanija da lekarima ubuduće neće smeti da poklone olovku, kalendar ili rokovnik, i da će morati da objavljuju ime i prezime svakog lekara kojem su platili odlazak na kongres.

 

Milan Škulić, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu, objašnjava za “Blic” da formalno pravno kao mito se tretira i davanje sitnih poklona lekarima.

– Čokolade, bombonjere, parfemi koji se poklanjaju lekarima kao znak zahvalnosti bi trebalo da budu mito, ali ih mi tumačimo na fleksibilan način. Kod nas je mito kada nekome ponudite novac – ističe prof. Škulić.

 

On kaže da je krivična odgovornost na onima koji daju, ali i na onima koji primaju poklon.

Za dr Milenu Jauković, nekadašnju sekretarku Etičkog komiteta, mito je iznuđivanje usluge, ali ako se neko na kraju lečenja zadovoljan i srećan zahvali lekaru čokoladom i kafom ne smatra to mitom već poklon.

– Mito je iznuđivanje usluge, a davanje poklona je paganski običaj zahvalnosti za nešto što se dobro završilo. Iskustvo drugih koji nisu dobro prošli u bolnici jer nisu platili uslugu navodi ih da i sami nude novac, što je nešto drugo od poklona. Ali, lekar ne sme da uzme takav poklon, već treba da se bori da bude odgovarajuće plaćen prema – kaže dr Jauković.

 

Kodeks profesionalne etike

U našoj zemlji primanje i davanje mita reguliše Krivični zakonik i to ne samo za primanje mita u lekarskoj profesiji, već važi za sva službena lica. U Ministarstvu zdravlja kažu da po kodeksu profesionalne etike Lekarske komore Srbije osim plate ili honorara, pribavljanje druge materijalne i nematerijalne koristi od rada lekara nije u skladu sa Etičkim kodeksom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here