Čavez objavio rat narko mafiji

0

 

Objavio rat zlu: Ugo Čavez
 

 

Mediji su, kako dokaz njegove odlučnosti, preneli da je vlada potrošila milione dolara za nabavku radara i druge opreme, koja će biti upotrebljena za otkrivanje i sprečavanje šverca narkotika.

 

Kupovina je obavljena u Kini, jer SAD ne prodaju Venecueli ono što spada u arsenal vojne opreme.

 

Venecuela "prirodan put" za šverc droge

Smeštena između glavnog proizvođača kokaina, Kolumbije, i karipskih ostrva, Venecuela je za dilere "prirodan put" za šverc droge ka SAD, Evropi i Africi. Dokaz za to je zaplena više od 28 tona kokaina 2009. i 34 tone u 2008. godini. Smatra se, međutim, da je to, s obzirom na obim ilegalnog transporta narkotika, "mršav učinak".

"U interesu je Venecuele da ne bude zemlja kojoj se ‘lepi’ da je uključena u trgovinu drogom. Nove kupovine su izraz takvog osećanja", ocenila je Ana Gilmur iz britanskog časopisa "Džejms intelidžens rivju".

 

Čavez u udaru na dilere droge ne želi da se osloni samo na sofisticirane tehnologije, već ide i na pojačavanje antiterorističkih jedinica i osnivanje specijalnog suda za ovu vrstu kriminala. Evropske diplomate u Karakasu pozdravljaju njegov naum, ukazujući da će, ipak, biti potrebno dosta vremena dok nove mere počnu da daju željene rezultate.

 

Predsednik Venecuele neće da u borbi protiv šverca droge sarađuje sa SAD i Kolumbijom jer smatra da te zemlje pod plaštom rata protiv narko kartela i kolumbijskog pobunjeničkog pokreta FARC, ustvari kuju zaveru protiv Venecuele, što će, po mišljenju mnogih stručnjaka, umanjiti efekat njegovog plana da porazi narko mafiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here