Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je iranski tanker, koji je trenutno u turskim vodama, na putu za Liban, javlja Rojters. 

Agencija je ranije danas prenela informaciju sa sajta za praćenje brodova Marin trafik, prema kojoj se tanker, koji se našao u središtu sukoba Vašingtona i Teherana, uputio se ka Turskoj.

Navedeno je da se tanker Adrijan Darja uputio ka Iskenderunu, gradu na jugoistoku Turske, koji je udaljen oko 200 kilometara od rafinerije u Banijasu u Siriji, što je, kako se pretpostavlja, bila njegova prvobitna destinacija.

Tanker se pre toga uputio ka grčkoj luci Kalamata, a onda ka luci Mesrin u Turskoj.

U četvrtak, on je iznenada promenio kurs i napravio skoro potpuni zaokret od turske obale, a potom je jutros, zapadno od Kipra, slično postupio i vratio se nazad.

Iranski tanker je pušten sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju, čime se krše sankcije Evropske unije.

Zaustavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru, pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here