Pixabay.com

Svedok saradnik u slučaju pokušaj terorizma, na dan parlamentarnih izbora 2016. u Crnoj Gori, Saša Sinđelić uhapšen je u toj državi na osnovu poternice NCB Interpol Zagreb, a potom je zatražio azil u toj državi. 

Crnogorska javnost ranije je obaveštena da je odlukama Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore odbijen taj zahtev Hrvatske, pa je ostalo nejasno zašto je Sinđelić uhapšen u ovom trenutku i to na osnovu odbijenog zahteva.

Nakon hapšenja logično samo se nametnulo pitanje da li je odluka promenjena, jer policija ne može hapsiti bez sudskog naloga.

Iz Višeg suda CdM-u je saopšteno da ta odluka nije promenjena već da se radi o drugoj odluci u drukčijoj pravnoj situaciji.

– Rešenjem ovog suda odbijen je raniji zahtev nadležnih organa Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića, zbog toga što se on u momentu odlučivanja nije nalazio na teritoriji Crne Gore. Ta odluka suda potvrđena je odlukom Apelacionog suda Crne Gore i samim tim je pravosnažna – kazali su iz Višeg suda.

Kako pojašnjavaju u međuvremenu je došlo do promene situacije jer je Sinđelić polovinom juna prebegao iz Srbije u Crnu Goru.

U Višem sudu ističu da bez obzira na raniju odluku ovog suda poternica Interpola i dalje stoji na snazi to je samim dolaskom u Crnu Goru Sinđelić postao dostupan crnogorskim državnim organima, pa je uhapšen.

Dakle, naglašavaju da je došlo je do promene okolnosti u odnosu na prethodno rešenje, jer se Sinđelić koji nije bio prisutan u momentu donošenja odluke naknadano pojavio.

Time su se stekli uslovi za postupanje po poternici, pa je on uhapšen i sudija za istragu mu je nakon saslušanja odredio pritvor.

– Ponavljamo, da se radi o potpuno novoj procesnoj situaciji, jer se u prethodnoj radilo o situaciji kada u momentu odlučivanja o zahtevu za izručenje ovo lice nije bilo prisutno i druga situacija kada je prisutno u državi koja postupa po zamolnici. Ne radi se o bilo kakvoj promeni jedne iste odluke, nego o drugoj odluci u drukčijoj pravnoj situaciji -zaključili su iz Višeg suda.

Crnogorska policija uhapsila je Sašu Sinđelića po međunarodnoj poternici Interpola Zagreb, nakon čega je on zatražio azil.

Ukoliko mu zahtev za azil bude odobren, zakonske mogućnosti ukazuju da ne može doći do izručenja Hrvatskoj, koja ga je potraživala zbog izdržavanja dvadesetjednogodišnje kazne zatvora po tamošnjoj pravosnažnoj presudi za ubistvo i tešku krađu.

Kriminolog i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Velimir Rakočević pojasnio je da ministar pravde, koji donosi konačnu odluku o izručenju lica, neće dozvoliti izručenje lica koje u našoj državi uživa pravo azila, jer je to predviđeno Konvencijom o ekstradiciji i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Međutim, današnja Pobjeda piše da po zakonu Sinđelić ne može dobiti azil, preneo je portal CdM.

Shodno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, lice koje je počinilo teško krivično delo za koje je predviđeno pet godina kazne zatvora ne može dobiti utočište.

Sinđelićev zahtev za dobijanje azila usledio je dan pre isteka roka od petnaest dana od navodno ilegalnog ulaska na teritoriju Crne Gore.

Hrvatska potražuje Sinđelića zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godinu zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.

Sinđelić je 17. juna ušao u Crnu Goru, jer su mu, kako je tvrdio, duži vremenski period stizale pretnje da će biti ubijen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here