Tanjug
Aleksandar Vučić

– Borili smo se, zaista, na iskren, otvoren, ozbiljan i odgovoran način za interese Srbije – izjavio je posle nastavka dijaloga u Briselu predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje šta je na sastanku poručio prištinskoj strani, Vučić je rekao da to ne voli da radi, jer onda to nije dijalog, već prepričavanje za medije, pa će, kaže, svaki sledeći put svi razmišljati samo o onome što će reći na sastanku…

– Nije nam uvek lako, ali ko nas pita… To nam je posao, da se borimo za Srbiju. A, šta sam sve šlusao i čega sam se sve naslušao tokom osam godina, to pas maslom ne bi progutao – dodao je Vučić.

On je rekao da se plaši da neki, koji su došli na nastavak dijaloga, nisu razumeli teme sastanka, a to su bile nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, već su na direktan ili indirektan način govorili o priznanju Kosova.

Vučić je objasnio da su obe delegacije imale odvojene bilateralne sastanke sa EU, a potom zajednički sastanak.

Na konstataciju da je kosovski premijer Avdulah Hoti nakon sastanak izjavio da za nekoliko nedelja očekuje pravno obavezujući sporazum i pitanje da li je o tome razgovarano, Vučić je kazao da naravno da nije.

– Kada bih rekao da je on dvadeset puta ponovio “dve zemlje”, a ja svaki put ponovio “jedna zemlja i jedna autonomna pokrajina”, onda vidite da je neko došao ne da razgovara već da misli da postoji mogućnost za neku snažniju ucenu da se prihvati što je njhov interes. Tada se osmehnete i gurate dalje, borite se za interese svoje zemlje – objasnio je on.

Očekujemo mnogo od EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem razgovarao o značajno većim iznosima iz IPA fondove, kao i o značajnom uplivu Srbije i regiona u investicioni ciklus za koji će se, kako kaže, odluka doneti u septembru.

– Očekujemo mnogo od Evropske unije – rekao je Vučić i zahvalio Varheljiju na tome što je iskren prijatelj Srbije.

– Sve što može, čini da našoj zemlji pomogne. Znate da to ne govorim često, ali on je veliki prijatelj Srbije, da li zato što je Mađar ili zbog drugih razloga… Mislim da je izuzetan čovek – rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da će večeras u Briselu imati još dve večere, sa dvojicom premijera, pa će ujutro nazad za Beograd gde ga, kaže, očekuje nastavak konsultacija o formiranju Vlade Srbije.

Početkom septembra o novim temama u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nastavak dijaloga sa Prištinom o novim temama očekuje početkom septembra.

– Danas započet dijalog biće nastavljen u sredu ili četvrtak na tehničkom, ekspertskom nivou, a posle nedelju ili dve, kada oni završe, očekuje se još jedan sastanak na visokom nivou – rekao je Vučić.

– A onda 5. ili 7. septembra, nove teme, a da vidimo i ovo kako ćemo da rešimo -napomenuo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here