EPA
Sidnejska plaža Bondaj

Od početka kalendarskog leta sve je manje kišovitih dana u većem delu Australije, a temperature sve brže rastu.

To se pre svega odnosi na sever zemlje, gde se u delovima Kvinslenda, Severne teritorije i Zapadne Australije već beleže temperature i do 45 stepeni.

U pojedinim regijama prosek za ovo doba godine uveliko je nadmašen, čak i za pet do šest stepeni Celzijusa.

Prognoze ukazuju na to da bi temperature u severnom delu Zapadne Australije mogle da dostignu i celih 47 stepeni predstojećeg vikenda.

Iz Biroa za meteorologiju u utorak su najavili da bi veći deo Australije, a naročito njena istočna obala, ovog leta mogla da ima daleko suvlje vreme nego prošle godine, čak i ispod prethodnih predviđanja za ovu letnju sezonu.

Naime, jedan od klimatskih faktora koji su doprineli velikim količinama kiše u istočnoj Australiji proteklih meseci, počeo je da popušta.

Reč je o dipolu Indijskog okeana (IOD) koji je postao neutralan, što uzrokuje manje padavina na istoku. Takođe, klimatska pojava La Ninja jenjava i očekuje se da će uskoro završiti svoju treću godinu u Australiji.

To znači manje hladnih i vlažnih frontova na istoku, pa bi i vreme ovog leta trebalo da bude stabilnije i sa manje kiše. Zbog promene IOD, meteorolozi najavljuju “verovatno suve uslove” i u Zapadnoj Australiji.

Uprkos promenama ovih klimatskih faktora, meteorolozi očekuju da će za božićne i novogodišnje praznike na istoku zemlje biti kišovitih dana.

Takođe, tokom januara i februara će biti vlažnijih perioda nego obično, ali daleko manje nego u prethodna dva leta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here