Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Sednica Kriznog štaba počela je u 15 časova, a glavne teme su četvrti talas koronavirusa i uvođenje treće doze vakcine.

Stimulišuće mere

“Sada kada je bio festival Egzit, mogli su ići samo oni koji su vakcinisani ili oni koji su uradili antigenski test, to jeste stimulišuća mera. Vakcina spasava živote”, rekla je Kisić.

Vakcinacija zdravstvenih radnika

“Bolnička sredina je mesto gde je najveći intenzitet kontakata, sa druge strane da su tu radnici koji su neretko prenosioci. Vakcine su dostupne odavno, tako da su svi zdravstveni radnici koji su odgovorni odavno vakcinisani. Ukoliko nisu vakcinisani, zdravstveni radnici mora da pruže dokaz da nisu zarazni, pravila se donose od bolnice do bolnice, nije svuda ista epidemiološka situacija, rekla je Darija Kisić tepavčević.

“Poslednjih meseci imamo podatak da preko 90 odsto obolelih nije bilo vakcinisano. To je značajan pokazatelj koliko je važna vakcinacija. Najveći deo našeg sastanka je bio usmeren ka tome kako da pojačamo odziv na vakcinaciju”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona dodaje da procenat vakcinisanih i dalje nije dovoljan ukoliko želimo da spremni dočekamo jesen.

“Ovom prilikom bih istakla Stari Grad u Beogradu, gde je više od 70 odsto ljudi vakcinisano, u celom Beogradu je taj procenat 68 odsto. Vidimo da prestonica prednjači što i jeste dobro, pošto je tu najveća gustina naseljenosti”, istakla je Kisić tepavčević.

Odluka o zasedanju Kriznog štaba doneta je nakon pojave delta soja koronavirusa u Srbiji i očekivanja da ćemo se u septembru suočiti sa još jednim talasom epidemije.

Osim toga, primetno je opuštanje građana kada je poštovanje mera u pitanju, a i odziv mladih na vakcinaciju nije na zadovoljavajućem nivou.

Nova odluka je da će svi zdravstveni radnici i medicinsko osoblje, koji nisu vakcinisani, morati da urade PCR test na koronavirus pre povratka na posao o svom trošku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here