Tanjug
Razmenili poklone: Vučić i Đieči

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će naša zemlja zadržati bliske odnose sa Kinom bez obzira na pretnje i pritiske sa kojima se suočava zbog toga.

– Nije uvek lako održati prijateljstvo sa Kinom, jer velike sile na to ne gledaju na blagonaklon način, ali će naša zemlja nastaviti da gaji prijateljstvo sa vašom zemljom – poručio je Vučić uoči sastanka sa Jangom Điečijem, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, koji se pre susreta sa predsednikom Srbije u Beogradu sastao sa premijerkom Anom Brnabić i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Predsednik se zahvalio na poruci koju je Đieči doneo od Si Đinpinga, ističući da o sadržaju neće da govori, ali da želi da mu Đieči prenese pozdrave.

– Naše dve zemlje su iskreno prijateljske i razvijamo odnose u svim sferama. Nećemo zaboraviti posetu predsednika Sija Smederevu, kojom je pomogao živote za idirektno 12.000 ljudi – rekao je Vučić i zamolio gosta da predsedniku Kine poruči da ga narod Srbije čeka posle epidemije korona virusa.

– Videće da gostoprimstvo građana Srbije nema premca u ovom delu sveta. Ja sam mnogo naučio iz razgovora u četiri oka sa vama – naveo je predsednik Srbije, zahvalivši Kini i njenom predsedniku Si Đinpigu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

Đieči je poručio da Srbija i Kina gaje čelično prijateljstvo, koje je još jednom dokazano tokom epidemije korona virusa.

– Društveno-ekonomski razvoj Srbije postigao je zadivljujuće uspehe i stopa rasta je među prvima u Evropi. Srbija ima jači međunarodni uticaj i položaj. Stranka pod vašim vođstvom ostvarila je veliki uspeh na izborima i očekujemo da će i novi saziv vlade voditi narod ka prosperitetu – rekao je Đieči.

Saradnja Srbije i Kine, kako je naveo, produktivna je za obe strane, a Železara u Smederevu je jedan od primera zajedničke pobede.

– Kineska strana pridaje veliki značaj saradnji sa Srbijom i ohrabrujemo kompanije da što više ulažu u vašu zemlju – kazao je Đieči, koji je razmenio poklone sa predsednikom Srbije.

Nastavak partnerstva

Ivica Dačić (na slici) posle susreta sa Điečijem rekao je da mu je izuzetna čast što se sastao sa takvim čovekom.

– Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da razmenim mišljenja o stanju i perspektivi našeg sveukupnog prijateljstva sa Điečijem, koji je glavni arhitekta spoljne politike Kine i izuzetan poznavalac međunarodnih odnosa – istakao je Dačić, uveren da će i nova vlada nastaviti da razvija partnerstvo sa Kinom. To je potvrdila i premijerka Ana Brnabić, koja je poručila da će ona i saradnici ostati posvećeni daljem razvoju “čeličnog prijateljstva naše dve zemlje”.