Cela pokrajina čita Jovana

0

Neukroćeni pesnik: Jovan Nikolić
 

Za Nikolića, koji je poznat po svom britkom stihu i još britkijoj umetničkoj naravi, počasti i priznanja nisu novina. Prošle godine je u tradicionalnoj akciji "Knjiga za grad Keln" izabran njegov roman "Bela vrana, crno jagnje", inače treća Nikolićeva knjiga objavljena na nemačkom, čime se našao u društvu sa jednim Italom Kalvinom, Harukijem Murakamijem i nobelovcem Orhanom Pamukom. Knjiga je bila u centru brojnih kulturnih dešavanja, odštampana je u dopunskom tiražu od 10.000 primeraka, a održano je i više od 30 književnih večeri na kojima je promovisan srpski pisac. Roman "Bela vrana, crno jagnje" je nemački dnevnik "Kelner Štat-Ancajger" opisao kao "veliki svet opisan iz perspektive dečaka, album njegovog detinjstva provedenog u ciganskom predgrađu bivše Jugoslavije".

 

Pisac, glumac i muzičar

Srpsko-romsko-nemački pisac Jovan Nikolić rođen je 1955. godine u Čačku. Prvu knjigu objavljuje 1982. godine, a u Beogradu je pisao pozorišne komade i nastupao kao glumac i muzičar. Postao je poznat kao pisac tekstova za muziku u filmu Emira Kusturice "Crna mačka, beli mačor". U Nemačku je emigrirao 1999. godine.
Danas važi za "nezamenljivi glas romske literature u Evropi", a njegova poezija je prevedena na deset jezika i svrstana u mnoge međunarodne antologije. Autor je i član srpskog PEN-a i od 2002. godine potpredsednik Međunarodne asocijacije romskih pisaca (IRWA) u Helsinkiju. Živi i radi u Kelnu.

Za sebe je Nikolić jednom prilikom rekao da je odrastao u građanskoj sredini, brutalnoj prema Romima, ali da je opsesivno čitanje i pisanje bio njegov odgovor protiv života koji mu je bio namenjen.

– O romskoj poeziji ne postoji nijedna antologija, kritika, ni analiza, tako da ona ostaje egzotična kao ostrvo u dalekoj Indoneziji – rekao je ovaj pisac u egzilu.

"Da li u gradovima ili selima, u brdima ili na reci – Severna Rajna – Vestfalija je zemlja poezije. Toliko bogata, vitalna, tako raznovrsna u svojim lirskim tonovima kao nijedna druga nemačka pokrajina. U svojoj transformišućoj urbanosti, u kulturnoj i industrijskoj pokretljivosti predela, kroz istoriju i etničku mnogostrukost postala je poetski davalac impulsa", stoji u najavi ove antologije.

Jirgen Nendža i Hajo Štajnert su za Kulturnu fondaciju SRV, koja ove godine slavi 25-godišnji jubilej, izabrali 111 liričara iz Severne Rajne – Vestfalije i njihove pesme u prethodnih 25 godina.

Naslov "Grad Zemlja Reka" ukazuje na osnovni princip antologije da predstavi pesme iz tek objavljenih zbirki, ali i da one starije "izvuče iz podruma", kao i da pruži prednost pesnicima koji odslikavaju regionalni kolorit. Tako su se karnevalske našle pored rajnskih pesama, pesme za štimung pored ljubavnih, one sa ili bez konkretnog pozicioniranja pored eksperimentalnih pesama – tako da se na kraju došlo do dugo očekivane zbirke savremene poezije, ali takođe i one o samoj Severnoj Rajni – Vestfaliji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here