Pexels
Ilustracija

Iako se uglavnom sastoji od vode što znači da nije baš prepun vitaminima i mineralima, prema nutricionisti dr Maji Feler celer i u stabljikama i u listovima ima hranjivih supstanci, ali ono čega ima u izobilju je vitamin K koji je ključan za pravilno zgrušavanje krv i izgradnju kostiju.

Takođe, celer sadrži i topiva i netopiva vlakna koja pomažu radu creva i nužna su za redovnu probavu i pravilan rad creva, a ne sadrži štetne kalorija. Na primer, jedna šoljica seckanog celera ukupno ima oko 14 kalorija.

Iako organizmu ne obezbeđuje mnogo mikronutrijenata, dr Feler ističe da su hranljive supstance koje celer sadrži itekako vredne pažnje.

Jedan od razloga je što sadrži antioksidanse kao što su beta-karoten, C vitamin i flavonoidi, kao i kofeinsku kiselinu koja se nalazi i u kafi, čaju i vinu.

Ipak, ono zbog čega nam je celer najkorisniji su njegova vlakna i “dobre” bakterije koje sadrži, a koje su zadužene za brojne probavne funkcije kao što su razgradnja hrane, apsorpcija hranljivih supstanci i kontrola crevne upale.

– Osim toga, celer je odličan za zdravlje srca jer sadrži jedinjenja ftalide za koje se pokazalo da imaju blagotvoran efekat na krvni pritisak – rekla je dijetetičarka dr Simon Mudu za “Shape”.

Tačnije, ftalidi, kaže ona, opuštaju krvne sudove, čime se poboljšava protok krvi u srce i druge vitalne organe, pa se smanjuje visoki krvni pritisak koji je glavni faktor rizika od srčanih bolest.

Još jedan faktor rizika od srčanih bolesti na koje utiče celer je holesterol, i to opet zahvaljujući svojim vlaknima koja se vežu za višak holesterola u probavnom traktu, a zbog vlakana je izvrstan i za smanjenje šećera u krvi.

Njegova topiva vlakna usporavanju probavu šećera, što sprečava nagli skok šećera u krvi i tako smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Jedna šoljica seckanog celera sadrži i 29,6 mikrograma vitamina K, što je trećina preporučene dnevne količine za žene (90 mikrograma) i četvrtina za muškarce (120 mikrograma).

Taj vitamin je između ostalog potreban za stvaranje osteokalcina, proteina koji utiče na snagu kostiju jer je zadužen za taloženje kalcija u njima.

A osim što je pun vode, celer sadrži i dva elektrolita koja pomažu u održavanju normalne ravnoteže tečnosti u ćelijama, pa dovoljan unos celera pomaže hidrataciji i obezbeđuje da telo dobije dovoljno potrebne tečnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here