EPA/Shamil Zhumatov
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Viraži, valjci i druge figure više pilotske veštine na zajedničkoj vežbi srpskih i ruskih lovaca i helikoptera BARS 2021 na Batajnici i Lađevcima samo su ukrasili odlične rezultate posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova predsedniku Aleksandru Vučiću u Beogradu. Potvrda vojne neutralnosti, zalaganje za rešenje problema Kosova saglasno Rezoluciji SB UN 1244 i podrška našoj zemlji u trenutno gorućem svetskom pitanju – ceni gasa.

– Imamo obećanja Sergeja Lavrova i potpredsednika vlade Jurija Borisova da će da razgovaraju s predsednikom Rusije i da će on učiniti sve. Znam Putina, imaćemo najpovoljniju cenu u Evropi – istakao je predsednik Vučić.

Za ruske geopolitičke analitičare sve ovo nije iznenađenje. Oni navode da Moskva slobodno može da ima veliko poverenje u Beograd, i da je Srbija pouzdan partner, a da odnosi dveju zemalja imaju čak saveznički karakter. Pritom ukazuju da vojni neutralitet Srbije može samo da utvrdi takav status.

Tako je dr Petar Iskenderov s Instituta slavistike Ruske akademije nauka ukazao da za Kremlj nije važno da li će Srbija uću u EU, nego da Srbija ne postane članica NATO pakta, pošto je reč o zemlji koja zauzima ključni geostrateški položaj na Balkanu.

Srbija neće izneveriti

– Prozapadne strukture nemaju ozbiljnu podršku u srpskom narodu i na izborima uvek balansiraju na nivou od oko pet procenata. Dakle, u Srbiji ne postoji pokretačka snaga koja bi mogla dovesti do raskida postojećih dogovora s Rusijom. Sve vodeće političke sile u Srbiji su protiv stupanja zemlje u NATO, i to ne samo zbog bombardovanja 1999. godine. I u Briselu i Vašingtonu dobro razumeju da Beograd neće sprovoditi antirusku politiku – rekao je dr Iskenderov i dodao da je srpski politički vrh svestan da je upravo Rusija garant očuvanja teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno Kosova, ali i da imaju podršku Moskve u problematičnim odnosima sa susednim zemljama.

I sam predsednik Vučić posle sastanka s Lavrovom istakao je da se Srbija ponosi vojnom neutralnošću i da će nastaviti da čuva zemlju i razvija odbrambene kapacitete kako bismo odvratili svakog potencijalnog agresora (u čemu Rusija donacijama naoružanja i povoljnim cenama nabavki ima veliku ulogu).

Najvažniji u regionu

– Ovo je bio verovatno moj najiskreniji razgovor s Lavrovom do sada. Razmatrali smo celokupnu situaciju u regionu, i upoznao sam ga sa svojim strahovima koji se tiču pozicije naše zemlje i našeg naroda u regionu. Dobio sam viđenje Ruske Federacije kao odgovor, ali i važne savete. Imamo izuzetno dobre odnose sa Rusijom i, za razliku od mnogih drugih, ja to ne krijem. To je ne samo interes Srbije već i izraz viševekovnog prijateljstva – rekao je Vučić, koji se zahvalio predsedniku Putinu na podršci i angažmanu u mnogim pitanjima

Lavrov je naveo da su na sastanku razmenjena mišljenja o situaciji na celom Balkanu.

– Srbija je i dalje najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu. Njeno mišljenje treba da bude uzeto u obzir u bilo kom pregovaračkom formatu – zaključio je Lavrov.

Sastanak predsednika

Sergej Lavrov rekao je da je preneo Aleksandru Vučiću najtoplije pozdrave predsednika Vladimira Putina, i opredeljenje za nastavak dijaloga na najvišem nivou

– Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u doglednoj budućnosti i dogovorićemo se sigurno kada će se taj sastanak održati – odgovorio je Lavrov.

Rast trgovine

Lavrov je kao dobar primer saradnje istakao da je trgovinska saradnja dve zemlje porasla za 16 odsto uprkos virusu koroni. On je podsetio i da se ruska vakcina sputnjik V
proizvodi i u Srbiji, te dodao da to nije samo političko i humanitarno, već i komercijalno pitanje.

Štit od udara berzi

Srbija trenutno, zahvaljujući na vreme donetoj strateškoj odluci o izgradnji gasovoda Turski rok preko svoje teritorije i dugoročnom ugovoru s Gaspromom, plaća gas po ceni od 270 dolara za 1000 kubnih metara. Time je zaštićena od udara svetske energetske krize na berzama, gde je gas poslednjih dana koštao do 1450 dolara. Međutim, ugovor s Gaspromom ističe početkom naredne godine i Srbijagas pregovara o novom. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potvrdio je da se nada najpovoljnijoj ceni u Evropi, ali je odbio da iznese detalje pregovora.

Vreme za Zajednicu srpskih opština

Sergej Lavrov je poručio da se Rusija zalaže da rešenje kosovskog pitanja bude zasnovano na poštovanju Rezolucije 1244, kao i da ono bude pronađeno u direktnom dijalogu Beograda i Prištine i da ga odobri Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

– To je naš čvrst stav i mi ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu. Naravno, zabrinuti smo zbog provokacija koje su prištinske vlasti organizovale na severu Kosova krajem septembra. Visoko smo ocenili uzdržanost, ali i tvrd stav Srbije, što je omogućilo da ta kriza bude rešena – rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije poručio je da provokativni potezi kosovskih Albanaca treba da budu obustavljeni.

– U našim kontaktima sa Evropskom unijom uvek podsećamo na odgovornost Brisela i posredničku ulogu koju je Brisel inicirao. Vreme je da se ispune dogovori postignuti pre više godina, posebno dogovor o stvaranju Zajednice srpskih opština – istakao je Lavrov.

Izbeći cunami cena

Predsednik Vučić istakao je da su evropske takse na emitovanje ugljen-dioksida jedan od razloga za svetsku energetsku krizu, kao i nezaključivanje dugoročnih ugovora s Rusijom iz političkih razloga, te zatvaranja rudnika uglja.

– Od početka pandemije sve zemlje su izvukle iz skladišta najjeftiniji gas i nisu obnavljale rezerve. Sada rastu cene svega u celoj Evropi, svuda će biti problema i sa cenom hrane zbog energetske krize, ali to neće toliko zahvatiti Srbiju, koja je na vreme uradila gasovod – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija koristiti ugalj i istakao da Rusija ne vrši pritisak na Srbiju po pitanju energetike.

– Mi tražimo od njih, a ne oni od nas. Svi hoće da imaju tople domove, a gde da nađem gas, osim u Rusiji – rekao je Vučić.