Tanjug
Tradicionalno prijateljstvo: Vei Fenghe i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu s ministrom nacionalne odbrane Narodne Republike Kine, generalom Vei Fengheom, sa kojim je razgovarao o daljem intenziviranju dijaloga i unapređenju saradnje između dve zemlje u brojnim oblastima, kao i o spremnosti za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje.

Sastanku su prisustvovali i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović i pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić.

Predsednik Vučić poželeo je srdačnu dobrodošlicu ministru Fengheu i naglasio da će ovaj susret uroditi još plodotvornijom saradnjom naših zemalja.

– Uvereni smo da ova poseta predstavlja još jednu potvrdu čeličnog prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, kao i znak namere njegovog produbljivanja u svim oblastima. Srbija i nadležni resori naše zemlje spremni su da zajedno sa Kinom i njenim Ministarstvom odbrane rade na daljem razvoju sveukupnih odnosa dve zemlje, posebno u oblasti vojnoekonomske, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje – istakao je predsednik Vučić.

Sagovornici su se saglasili da je tradicionalno prijateljstvo naših zemalja, kao i stalno produbljivanje prijateljskih odnosa, dobilo poseban zamah tokom istorijske posete predsednika NR Kine našoj zemlji 2016. godine, čime je podignuto na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Predsednik Vučić je još jednom izrazio zahvalnost na pomoći Kine tokom pandemije COVID-19, posebno istakavši da su uprkos pandemiji očuvani dijalog i saradnja dveju država. Vučić i general Fenghei zaključili su da su za čvrste bilateralne odnose bitni i učešće Srbije u mehanizmu saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (17+1), kao i inicijativa Pojas i put, kojima Beograd daje veliki značaj i podršku.

Predsednik Srbije je još jednom posebno naglasio nepokolebljiv stav naše zemlje kad je u pitanju podrška politici “jedne Kine” i dodao da izuzetno ceni dosledan stav Pekinga u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. On je istakao da je zadovoljan dinamičnim razvojem vojne saradnje i izrazio interesovanje Srbije za njeno dalje intenziviranje.

Čekamo i Si Đinpinga

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija s velikom radošću očekuje ponovnu posetu predsednika Si Đinpinga kad se za to steknu uslovi, nakon normalizacije epidemiološke situacije.

Da podsetimo, Vučić je nakon video-samita Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ) 9. februara rekao da se predsednik Si Đinping zahvalio na pozivu i potrvdio dolazak. On je istakao da je ta poseta velika čast za Srbiju, koja s Kinom ima izvanrednu saradnju.

Gordi na Titov mercedes

Deo jedinica Vojske Srbije predstavio je kineskom ministru odbrane Vei Fengheu svoje sposobnosti u kasarni na Dedinju. Nakon počasnih artiljerijskih plotuna, kineski general imao je priliku da vidi i mercedes pulman 600 iz 1965. godine u kome se u zvaničnim prilikama vozio predsednik SFRJ Josip Broz Tito. To vozilo danas čuva Garda VS.

Zatim su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije izveli prikaz borilačkih veština i tehnike veranja i protivterorističke borbe u urbanoj sredini. Svoje sposobnosti predstavili su i odred Vojne policije i specijalci jedinice Kobre, u prikazu napada na teroriste u otetom vozilu. Usledio je potom egzercir Garde, prikaz dela opreme, naoružanja i opreme.

Most pre roka

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na novom mostu preko Save kod sela Mačvanski Pričinović, na trasi budućeg auto-puta Ruma-Šabac i vrze saobraćajnice do Loznice. Na zahtev predsednika, predstavnici azerbejdžanske kompanije Azvirt obećali su da će auto-put od Rume do Šapca biti završen do jeseni 2023. godine, a brza saobraćajnica od Šapca do Loznice do kraja oktobra 2024.

– Izvođač je skratio rokove za godinu i tri meseca, što je velika stvar – rekao je Vučić, a predstavnik Azvirta je objasnio da ima dobru sardanju sa ministarstvom građevine i gradom, pa su napredovali više od planiranog.

Reč je o mostu dugom 1.350 metara, a čitava saobraćajnica od Rume do Loznice biće duga 77 kilometara i koštaće 467,5 miliona evra. Vučić je istakao da se ceo projekat finansira iz budžeta, bez kredita.

Venci za žrtve NATO

General Vei Fenghe doputovao je u Beograd na 22 godišnjicu početka agresije NATO na SRJ. On je s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem položio vence na spomen-obeležje ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade u Beogradu, koju je Zapadna alijansa bombardovala 1999. godine. Tom prilikom, minutom ćutanja odata je počast žrtvama.

Da podsetimo, tokom NATO bombardovanja, 7. maja 1999. godine ambasada je pogođena s tri projektila. Poginuli su dopisnici lista “Guangming žibao” Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a 20 osoba je povređeno.

Polaganju venaca i odavanju pošte ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade prisustvovala je i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo.