pixabay.com

Cene stanova i kuća u Nemačkoj su u stalnom porastu. U drugom kvartalu ove godine su u proseku bile više 5,2 odsto nego prošle godine pri čemu najviše rastu cene u velikim gradovima, navodi Statistički zavod Nemačke.

„Posebno su porasle cene porodičnih kuća (10 odsto), stanova (8,6 odsto) u sedam najvećih nemačkih gradova, Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Dizeldorfu“, objašnjavaju u Statističkom zavodu.

Najizraženiji rast cene u velikim gradovima je u Berlinu, gde su se cene poslednjih godina drastično povećale. Pre osam godina, prosečna cena kvadrata dvosobnog stana iznosila je 1.400 evra, a 2018. bila je čak 4.000 evra.

Novi trend se preslikao i na ruralna područja, gde su cene kvadrata poslednjih godina porasle 4,2 odsto.

Eksploziju cena nekretnina, stručnjaci povezuju sa povoljnim ekonomskim stanjem, a na rast su uticale i niske kamate za stambene kredite, što je povećalo ulaganja u nekretnine.

Prema procenama nemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina godišnje bi trebalo biti izgrađeno 350 do 400 hiljada novih stanova, ali je prošle izgrađeno tek oko 280.000.

Kao razlozi se navodi manjak građevinskog zemljišta u gradovima i manjak stručnjaka u građevinarstvu.

Velika potražnja za nekretninama počiva i na činjenici da je Nemačka, u poređenju sa ostalim zemljama Evropske unije, na samom dnu kada je u pitanju udeo građana koji živi u ličnoj nekretnini.

Prema podacima Eurostata, 2017. je svega 51,4 odsto građana Nemačke živelo u svoja vlastita četiri zida.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime