Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nenajavljeno povećanje cena obroka u kantini Evropskog parlamenta do 25 odsto, i to u vreme dok traju godišnji odmori, „razbesnelo“ je zaposlene u ovoj evropskoj instituciji, piše Politiko.

Za porciju pomfrita koju su plaćali 2 evra, navode zaposleni, sada moraju da izdvoje 2,50 evra, dok je cena supe od luka skočila sa 80 centi na 1 evro.

Kao razlog za povećanje cena navodi se belgijski porez na dodatu vrednost koji ranije nije bio naplaćivan, kao i poskupljenja od 5. avgusta zbog novih ugovora s privatnim dobavljačima.

„Jedno je supa, ali su salate, čak i kafa, mnogo skuplji sada“, kaže jedan od zaposlenih iz Poljske.

Ono sto „dodaje so na ranu“, piše Politiko, jesu primetno niže cene u kantinama u Evropskoj komisiji i Savetu – institutucijama koje mnogi u Parlamentu smatraju nepotrebno favorizovanim u medijima i javnosti.

Tako je u četvrtak supa od pasulja u Komisiji koštala samo 63 centi, dok je u Parlamentu organska supa minestrone bila u ponudi za 1,30 evra.

Ističe se i „skupa“ salata od 1,30 evra za 100 grama u Parlamentu, u poređenju sa 82 centa za istu gramažu u Komisiji.

Skuplji su i vegetarijanski obroci, pa je tako čili bez mesa za „parlamentarce“ 7,50 evra, dok je za zaposlene u Komisiji samo 4,95 evra.

Za dezert u kantini Parlamenta treba izdvojiti 4,70 evra za čizkejk, dok se kolači i pita u Komisiji mogu dobti za samo 2,74 evra.

U Evropskom savetu, gde se lideri država EU okupljaju tokom samita, restorani su sada zatvoreni, ali Politiko navodi da su cene hrane i tamo niže nego u Evropskom parlamentu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime