EPA-EFE/DIEGO FEDELE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Ilustracija

Prosečna cena goriva u Australiji ponovo je prešla dva dolara po litru I izgleda da nema nameru da se tu zaustavi.

Iako je prethodna savezna vlada na dva meseca uoči izbora odlučila da prepolovi akcizu na sve naftne derivate, kako bi se smanjio pritisak na troškove života, cena je na svetskom tržištu nastavila da raste u šta se svakodnevno možemo uveriti na benzinskim pumpama.

Cena bezolovnog benzina od 98 oktana prešla je vrednost od 2,40 dolara u delovima najvećih australijskih gradova, a u nekim udaljenim regionalnim mestima je i skuplji.

Za litar dizela se u Sidneju, Brizbejnu i drugim gradovima plaća između 2,10 i 2,20 dolara, a za iznos od par centi ispod dva dolara može se pronaći samo najslabiji bezolovni benzin od 91 oktan.

U najnovijem istraživanju Komseka, glavni ekonomista ove kuće Kreg Džejms rekao je da se po svoj prilici benzin “sprema za povratak na rekordne nivoe”.

– Veleprodajna cena benzina u Australiji porasla je za 9,1 cent po litru prošle nedelje – rekao je Džejms i naglasio da nas deli još mnogo od najvišeg nivoa.

– Rekordna prosečna cena bezolovnog benzina u Australiji je bila 2,12 centi po litru u trećoj nedelji marta ove godine, a trenutno su cene na oko 12-13 centi od rekordnih.

Novi savezni blagajnik Džim Čalmers priznao je da cena goriva ozbiljno utiče na kućne budžete, ali nije obećao produženje smanjenja akciza na gorivo. Naprotiv, novoizabrani premijer Entoni Albaneze se obavezao da posle 28. septembra, kada ističe šestomesečno snižavanje akcize, neće produžavati ovaj period.

– Povratak akciza u punom iznosu će ljudima otežati život, jer će biti “kažnjeni” na benzinskoj pumpi, jer u ovom trenutku cene benzina ponovo rastu – rekao je Čalmers i dodao da će savezna vlada sagledati sve uslove u trenutku kada istekne olakšica na cenu goriva.

– Ako budemo mogli da uradimo više kako bismo olakšali pritisak na kućne budžete, to ćemo i učiniti – poručio je savezni blagajnik.

Premijera Albanezea i njegovu vladu u narednim mesecima čekaju mnogobrojni izazovi, a nezadrživi rast cena goriva jedan je od problema kojima će i te kako morati da se bave, pre svega zbog direktnog uticaja koji benzin ima na lanac snabdevanja, a samim tim i na cene svih proizvoda.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here