Ceo grad je bio logor

0

Branislav Dukić
 

Pretres je izvršen po nalogu Tužilaštva BiH, a predsednik Udruženja veterana policije regije Goražde "1991-1995", Izet Helać je izjavio da su pripadnici zaplenili jedan od ukupno 18 dokumenata koje su tražili, te da je pretres najverovatnije izvršen da bi se došlo do njihovog člana Ismeta Subašića, brata Osmana Subašića, ministra unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ratnog komandira policijske stanice u Vitkovićima.

 

Dvostruki standardi

Heleta ističe da u BiH očigledno postoje dvostruki standardi jer su u Srpskoj sa funkcija i dužnosti sklonjeni svi policajci s ratnom prošlošću, dok u Federaciji to nije slučaj.
– Subašić je danas ministar unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona, a Efendić je čak bio imenovan za ambasadora BiH u Beču i Švajcarskoj mada nije znao nijedan strani jezik – naglašava ovaj novinar.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić kaže za "Vesti" da je Subašić bio "gospodar života i smrti" u Goraždu.

– U Goraždu je tokom rata postojalo 28 logora kroz koje je prošlo između 3.500 i 4.000 Srba. Srbi su u tim logorima mučeni na tačno 169 načina – ističe Dukić.
Novinar iz Goražda, Slavko Heleta smatra da je akcija SIPA usledila u vezi sa istragom oko ubistva porodice Delić iz naselja Crkvine i radnog logora u štampariji u Vitkovićima.

– Samo 1992. godine na području Goražda ubijeno je više od 300 srpskih civila. Najodgovorniji za te zločine su pripadnici ratne goraždanske policije pod komandom tadašnjeg načelnika Ibre Merkeza, a po nalogu ratnog predsedništva Opštine, sa Hadžom Efendićem na čelu – navodi Heleta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here