Ceo svet slavio Novu godinu

Beta/AP/Y. M.
Spektakularan vatromet u Londonu
 

U Šangaju je proslava, međutim, završena tragično jer je u ogromnoj gužvi koji je izazvala velika grupa ljudi, najmanje 35 osoba stradalo, dok ih je više od 40 povređeno.

Nova godina je prvo stigla na kiribatska Linijska ostrva 31. decembra u 11.00 po srednjoevropskom vremenu, a na kraju stiže u državi Samoa, u Tihom okeanu 1. januara u 12.00.

Sidnej je prvi od većih gradova dočekao Novu godinu, tradicionalnim vatrometom i pirotehničkim spektaklima iznad Sidnejskog mosta i Opere. Dočeku je prisustvovalo rekordnih 1,6 miliona ljudi, a glavni događaj u ponoć po lokalnom vremenu bilo je je osvetljenje cele luke.

U Evropi je slavlje otvoreno u Moskvi spektakularnim vatrometom. Predsednik Rusije Vladimir Putin u svojoj novogodišnjoj poruci rekao je da ta zemlja i SAD dele zajedničku odgovornost za mir u svetu.

Beta/AP/D. T.
Slavilo se i u Rusiji: Vatromet iznad Moskve
 

Za Litvaniju prelazak u 2015. znači i ulazak u evro zonu, kao 19. članice grupe koja deli zajedničku monetu u EU. Susedna Letonija istovremeno preuzima šestomesečno predsedavanje Uniji.

Svečanostima ili koncertima dočekana je Nova godina i u Parizu, Berlinu, Barseloni, Londonu i drugim evropskim gradovima.

Pored tradicionalnog novogodišnjeg festivala, građani Džakarte održali su molitvu za žrtve avionske nesreće u Javanskom moru. Gradonačelnik Surabaje, odakle je bila većina putnika aviona koji se srušio, zabranio je bilo kakvu novogodišnju zabavu.

Na najvišoj zgradi na svetu, Burdž Kalifi u Dubaiju, instalirano je oko 70.000 LED panela na kojima su u ponoć prikazivane slike državnog vođstva uz spektakularan vatromet.

Beta/AP/A. W.
Peking: Proslava u Olimpijskom parku
 

Pripreme za novogodišnje slavlje posmatrao je tim iz Ginisove knjige rekorda, jer se očekuje da bude postignut rekord u najvećoj fasadi osvetljenoj LED sijalicama. Dubai je prošle godine upisan u Ginisovu knjigu za najveći vatromet na svetu.

Peking je centralnu proslavu organizovao u Olimpijskom parku, kako bi privukao pažnju na svoju kandidaturu za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.

U budističkim hramovima širom Japana tačno u ponoć zvona su udarila 108 puta kako bi podsetila ljude na 108 grehova i iskušenja.

Beta/AP/C. R.
Proslava u Njujorku: Tradicionalno spuštanje kugle, kiša konfeta i "New York" Frenka Sinatre
 

Milion ljudi je na njujorškom Tajms skveru Novu godinu dočekalo gledajući tradicionalno spuštanje kristalne kugle uz kišu konfeta i pesmu "Njujork, Njujork" Frenka Sinatre.

U Njujorku, Bostonu i još nekim američkim gradovima poslednje veče stare godine održani su protesti zbog nedavnog ubistva nenaoružanog crnca, za koje je odgovoran policajac oslobođen tužbi. Demonstranti nisu izazvali veće nerede, niti je bilo hapšenja.

U Bagdadu je samo u novogodišnjoj noći ukinut policijski čas, koji je na snazi više od 10 godina, kako bi Iračani 2015. mogli da dočekaju na ulicama prestonice. Vlasti su, ipak, zatvorile ulice u centru grada za saobraćaj, iz predostrožnosti zbog mogućeg bombaškog napada Islamske države.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime