Z. Mirković
Beč

Sve zemlje Zapadnog Balkana od danas se nalaze na epidemiološkoj “zelenoj” listi Austrije, čime su olakšana putovanja građanima tih zemalja i putnicima koji dolaze iz tog regiona.

Uredbom koja je od ponoći stupila na snagu građani svih zemalja Zapadnog Balkana mogu od danas da uđu u Austriju, a tako i u svrhu turističkog putovanja.

Do sada su samo Srbija i Severna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj” listi, a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste mogu da uđu u Austriju bez karantina ako poseduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lekove (EMA) – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson&Džonson – i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) – kineski Sinofarm i Sinovak.

Ruski Sputnjik V austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne poseduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom Covidu-19, ili negativan PCR ili antigenski test.

Putnici koji se dolaze iz zemalja sa “zelene” liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju pre puta. Ukoliko putnik nema nijednu od tri navedene potvrde on mora da se elektronski registruje pre dolaska u Austriju, i ujedno mora u karantin dok se ne testira negativno.

Novom uredbom Rusija je uvrštena u zemlje u kojima se širi novi soj koronavirusa, zbog čega svi koji dolaze u Austriju nakon boravka u toj zemlji moraju u karantin. To, inače, od ranije važi za Veliku Britaniju, Brazil, Indiju i Južnu Afriku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here