pixabay.com

Stigli su hladniji dani i kad se vratimo sa posla ništa nam više ne prija od šoljice aromatičnog vrućeg čaja. Ali, većina nas priprema ga na potpuno pogrešan način.

Da bi čaj imao punoću ukusa i bio koristan za naš organizam voda ne bi trebalo da bude toplija od 80 stepeni. Ukoliko imate ketler, jednostavno podesite željenu temperaturu.

Ako, pak, čaj pripremate u bilo kojoj drugoj posudi, kada voda proključa skinite posudu sa šporeta, dodajte malo hladne vode i tek onda prelijte vodu (i proključalu i hladnu) preko osušene biljke ili vrećice sa čajem. Poklopite, ostavite da odstoji dva do tri minuta, pa procedite (ili izvadite vrećicu), dodajte malo meda, šećera, limunovog soka i/ili mleka, promešajte i pijte.

I ne preterujte sa šećerom, posebno ako pijete čajeve u sklopu neke terapijske kure. Što biljka u sebi sadrži više tanina, to ima gorči ukus, ali je samim tim i lekovitija. Imate to na umu svaki put kad posegnete za još jednom kašičicom šećera ili meda pre nego što počnete da pijete čaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here