Čepurin: Da poseta bude uspešna kao Putinova!

0

Samo nebo zna: Vladimir Putin i patrijarh Kiril na izložbi u Moskvi
 

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izrazio je nadu da će Kirilova poseta biti "podjednako uspešna kao i nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina, koja je odredila dinamiku buduće saradnje Srbije i Rusije".

 

Na krštenju kod Miloševića

Patrijarh Kiril je kao ministar spoljnih poslova Ruske crkve dva puta boravio u Beogradu. Prvi put 20. aprila 1999. u sviti ondašnjeg ruskog patrijarha Aleksija Drugog. Posle liturgije ispred Hrama Svetog Save i u pratnji patrijarha Pavla otišli su kod Slobodana Miloševića. Na pitanje novinara zašto dugo čekaju, iz crkvenog protokola je rečeno da je u pitanju krštenje Miloševićevog unuka Marka. Kiril je drugi put u Beograd došao 27. maja 1999. u okviru međunarodne grupe koja je tražila prestanak NATO bombardovanja. Delegacija se tada sastala sa Miloševićem koji se nalazio na lečenju u Sremskoj Kamenici.

U crkvenim krugovima spekuliše se da ruski patrijarh između ostalog stiže sa preporukom da SPC "prikoči" u otopljavanju odnosa sa Vatikanom, te da srpski patrijarh odustane od ideje da iduće godine poseti papu Franju i da srpska crkva ne žuri sa pozivom papi da krajem 2015. ili početkom 2016. poseti Srbiju.

Patrijarh Kiril dolazi na poziv srpskog patrijarha Irineja (Gavrilovića) i ovo je njegova druga poseta Srbiji u svojstvu ruskog duhovnog poglavara.

 

Prošle godine je bio na proslavi 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu, a zatim boravio u Beogradu i Podgorici.

Uoči minule proslave, da podsetimo, kada je iz SPC nagoveštavana mogućnost da na proslavu bude pozvan vatikanski papa, iz crkvene Moskve je Beogradu bilo poručeno da u tom slučaju ruski patrijarh neće doći u Niš. I poziv papi je otpao.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here