EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Zdravko Krivokapić sa ministrima

Visoka temperatura na crnogorskoj političkoj sceni ne pada, a razlog je i dalje vlada koja, inače, ne prestaje da se ljulja od samog početka mandata. Demokratski front, koji je predlog o rekonstrukciji vladi oročio do 1. novembra, ali i ostao bez odgovora, kao novi dan D daje 10. decembar. Do tada čekaju odgovor partnera u vlasti na predlog nove platforme o prevazilaženju krize koji podrazumeva novog premijera i novu vladu u kojoj će biti i predstavnici DF. Obrazlažu da Zdravko Krivokapić nije ispunio ni njihova, ni očekivanja javnosti.

Sam Krivokapić vidi predlog o manjinskoj vladi kao “visokorizičan potez”, a uz napomenu da ne zna gde bi to odvelo Crnu Goru. On će, kako kaže, poštovati volju većine od 41 poslanika.

– Najlakše bi bilo da premijer podnese ostavku, jer bi svi tada bili relaksirani, ali maske moraju pasti do kraja – rekao je Krivokapić.

Za manjinsku vladu nije jedan od lidera DF Milan Knežević, koji smatra da bi takva izvršna vlast predstavljala prekrajanje izborne volje građana. Podsetio da je Abazović u predizbornoj kampanji govorio da neće imati nikakvu saradnju sa DPS, ni kroz manjinsku podršku, ni koalicioni aranžman. On je podsetio da vlada od juna nema podršku DF i ukazao da DPS sa koalicionim partnerima čeka priliku da se vrati na vlast kroz manjinski koncept vlade ili ulazak u nju, dok DF hoće novu Vladu.

Nebojša Medojević smatra da bi vlast sa DPS opasno podelila Crnu Goru. On je na Tviteru preneo svoju izjavu za “Poglede” gde je, između ostalog, istakao da DF svima nudi dogovor.

– Ne igrajte se državom. DF je deo rešenja i iza nas su narod i birači. Na silu se ne može prekrajati izborna volja građana. To je opasno i neprihvatljivo – kaže Medojević.

Turbulencija je očito napretek, a ovakvo stanje u Crnoj Gori će, smatra istoričar Aleksandar Raković, ostati ukoliko ne dođe do drastične promene političke volje birača na lokalnim izborima u Podgorici i u više crnogorskih gradova iduće godine.

– Zdravko Krivokapić očito ne želi da podnese ostavku na premijersku funkciju, a DF neće rušiti vladu, a nema ni dovoljan broj glasova u parlamentu za to. Zato očekujem da ovako ostane do narednih izbora 2024. godine, a minimum do kraja naredne, odnosno lokalnih izbora, jer će od njih zavisiti kako će Crna Gora dalje – kazao je Raković za “Vesti”.

Marionete globalnog poretka

Kabinet Krivokapića Nebojša Medojević naziva “marionetskom vladom globalne duboke države”, čiji je zadatak da uništi pravoslavno hrišćanstvo i tradiciju, prekreči istoriju i obesmisli demokratiju i volju birača.

– Naš Ustav obavezuje da takvu vladu ne možemo priznati kao legalnu i legitimnu. Branimo osnovne vrednosti na kojima počiva Crna Gora.

Platforma opozicije

Svoju platformu ima i opozicija, a kako je na Tviteru ispisao potpredsednik Socijaldemokrata Damir Šehović, o evropskoj perspektivi Crne Gore treba da se dogovaraju DPS Mila Đukanovića, njihov partner SDP i manjinske partije. Lider Albanske alternative Nik Đeljošaj je za to da manjine sa DPS Mila Đukanovića daju podršku vladi čiji bi premijer bio lider URA Dritan Abazović, ali da DPS ne uđe u nju već da vlada bude manjinska.