EPA/Nicolas Lambert
Miro Cerar

Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar demantovao je spekulacije medija u Beogradu da će Ljubljana povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Na pitanje da li će slovenačka vlada odstupiti od priznanja Kosova, koje mu je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku postavio lider Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič, šef diplomatije Slovenije rekao je da takve namere ne postoje.

– Mislim da smo Kosovo osnovano priznali kao državu – rekao je Cerar i dodao da je Slovenija svesna da na tom području ipak postoji “nekoliko otvorenih pitanja”.

Kao i najveći deo članica EU, Slovenija je nezavisnost Kosova priznala u prvoj polovini 2008. godine, u vreme kad je Slovenija obavljala svoje šestomesečno predsedanje EU.

Na pitanje poslanika Demokratske stranke penzionera Ivana Hršaka kakav je stav Slovenije o događajima u Srbiji i protestima opozicije protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Cerar je odgovorio da Slovenija budno prati situaciju i da je zabrinuta.

Cerar je rekao da se nada da neće doći do zaoštravanja i da će spor biti rešen na demokratski način i u skladu s načelima vladavine prava.

– Slovenija želi da se prilike što pre stabilizuju kako bi se Srbija mogla posvetiti drugim zadacima – rekao je Cerar u parlamentu.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here