EPA/MAZEN MAHDI

Zdravstveno stanje poznatog aktiviste za ljudska prava Abdulhadija al Khavaje toliko je narušeno u bahreinskom zatvoru da je njegova ćerka Merjem ponudila da ga zameni.

Ona se plaši da će bez hitne lekarske intervencije i izbavljenja iz pritvora u kojem se, kaže, nepravedno našao, ubrzo umreti.

Merjem je, piše “Gardijan” spremna da se nađe iza rešetaka kako bi spasila oca i omogućila mu da vidi porodicu. Kaže da svakodnevno strepe da će ih pozvati da im saopšte da više nije živ. Ona tvrdi da Abdulhadi ima ozbiljne zdravstvene probleme i da vlasti nedostatak odgovarajućeg lečenja koriste kao metod kažnjavanja.

– Ne mogu da čekam da nam ga vrate u kovčegu. Ne smem to da dozvolim – rekla je u video snimku objavljenom na internetu i istakla da je centralno pitanje to da njen otac nije ni trebalo da bude u zatvoru.

Khavaja je jedan od najistaknutijih aktivista za ljudska prava u Bahreinu, s decenijama dugom istorijom aktivizma. Uhapšen je tokom noći u svom domu u aprilu 2011. jer je učestvovao u protestima. Dva meseca kasnije je osuđen. Nakon 12 godina provedenih u zatvoru, njegova porodica kaže da se dansko-bahreinskom državljaninu uskraćuju ključni medicinski tretmani jer je istupao kao branitelj ljudskih prava. Porodica krivi i pasivnost danskih vlasti u ovom slučaju.

Osuđen je za terorizam i pokušaj rušenja vlade, što su organizacije za ljudska prava nazvale politizovanim optužbama. Radna grupa UN za proizvoljno pritvaranje izjavila je da je kazna direktno povezana s njegovom željom da se slobodno izrazi, iskaže politička uverenja i učestvuje u protestima, uprkos stavu bahreinskih vlasti da su antivladini protesti nezakoniti. Vlada pak kaže da je sloboda izražavanja i mišljenja ustavno pravo i da niko nije pritvoren zbog svojih političkih stavova ili aktivizma.

Merjam je saopštila i da je, uprkos najavama vlade da će njen otac posetiti kardiologa krajem prošle sedmice, to odloženo na neodređeno vreme što, kaže, potvrđuje njene navode da mu se ciljano uskraćuje izuzetno važan medicinski pregled i potpiruje strahove porodice da je u životnoj opasnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here