Češka: “Rat” ateista i katolika zbog Device Marije

0
commons.wikimedia/Estec GmbH
Prag

Barokni stub sa pozlaćenim kipom Device Marije na vrhu izazvao je pravi verbalni rat ateista i katolika u Češkoj.

Namera grupe katolika da podignu repliku izvornog spomenika, podignutog 1650. i srušenog 1918, na njegovoj izvornoj lokaciji – Staromjestskim namestima, centralnom trgu praškog starog grada, izazvala je gnev sve većeg broja ateista u Češkoj.

Nedugo posle pada komunizma 1989, lokalni katolici i grupa istoričara osnovala je “Savez za obnovu Marijanskog spomenika”.

Na izvornom stubu visokom 15 metara, podignutom 1650, stajala je pozlaćena Devica Marija baroknog skulptora Jana Bendla.

Bio je to spomenik u čast praškim braniocima protiv nadiruće protestantske švedske vojske na kraju Tridesetogodišnjeg rata (1618-1648).

Ipak, u očima običnih Čeha spomenik je bio simbol nasilne habzburške rekatolizacije zemlje. Zato su Česi 1918, samo nekoliko dana nakon što je Čehoslovačka stekla nezavisnost od Austrougarske, srušili stub uzvikujući “Dalje od Beča, dalje od Rima”.

Od 10,6 miliona Čeha – 8,6 miliona izjašnjavaju se kao ateisti ili na popisima stanovništva ne žele da se izasni o veri.

Dok traje spor, koji je dobio veliku medijsku pažnju, 60 tona teška skulptura čeka u delovima na brodu usidrenom na Vltavi, pored centra Praga, navode agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here