Češki studenti nisu završili u “žutoj kući”

0

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević

 

"Proverili smo sve mogućnosti, upoređivali sve informacije i uzorke koje imamo, i nije se potvrdilo da je reč o to troje nestalih", kazao je Noga agenciji ČTK.

 

Da zatraži pomoć od svojih kosovskih i albanskih kolega i proveri slučaj to troje studenata koji su nestali tokom planinarenja, a do danas se ne zna šta je sa njima, češku policiju navela su nagđajanja medija posle izjave srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, krajem prošle godine, da su među žrtvama "žute kuće" i tri državljanina Češke.

 

Jedini Česi koji se vode u Albanije ili na Kosovu kao nestali bili su upravo ti češki studenti.

 

Nije jasno zašto je češka policija pomislila baš na njih, kada su boravili u oblasti znatno kasnije nego oko 500 kosovskih Srba čiji nestanak i sumnju da su ih kosovski Albanci oteli da prodaju njihove organe istražuje od prošle godine na zahtev Srbije Savet Evrope.

 

Albanska policija na zahtev čeških kolega ponovo je otvorila istragu nestanka čeških studenata i raspisala je nagradu za informacije o njima, a za sada policija veruje da ih je neko napao i opljačkao.

 

Na moućnost da su zarobljeni kosovski Srbi odvlačeni 1998. i 1999. godine u Albaniju gde su ubijani pošto bi im bili izvađeni telesni organi da se prodaju na crnom tržištu u svetu, upozorila je bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here