Tanjug

Lomljenje česnice od čak 5.300 delova održano je ispred Hrama Svetog Save. U božićnoj česnici bila su 33 zlatnika koji simbolizuju godine koje je Isus Hristos proveo na zemlji.

Patrijarh srpski Irinej je pozdravio narod koji se okupio ispred Hrama svetog Save i zajedno sa njim lomio česnicu.

Patrijarh je prethodno služio Božićnu liturgiju, a u Božićnoj poslanici je ranije poručio da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

Udruženje pekara je ove godine pripremilo najveću česnicu do sada – prečnika 3,80 metara. Imala je 250 kilograma i sastojala se od 5.300 malih delova, tzv. jufki.

Na česnici se nalazila i maketa Gračanice od jestivog testa, teška 25 kilograma.

Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Patrijarh je poručio da nam je svima “potrebna milost božja, svugde i svagda, a posebno u današnjem vremenu”. Navodi da danas postoji velika neizvesnost koja nije nimalo dobra ni korisna, i da je zbog toga potrebno da se milost i ljubav božja ovaplote među ljudima.

“Zato je Bog došao u svet – da izmiri ljude i daruje božanski mir za život svih, da budemo narod njegov, a kada smo narod njegov, onda smo povezani sa svakim čovekom, bez obzira na njegovu kulturu, naciju i druge razlike koje postoje među ljudima”, rekao je patrijarh Irinej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here