EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIĆ
Strateško partnerstvo: Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Čestitanja Srbiji na izbornom procesu, a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na osvojenom drugom petogodišnjem predsedničkom mandatu stižu sa svih strana.

Svetski zvaničnici nisu štedeli komplimente u čestitkama. Među njima su za sada visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i predsednici Francuske Emanuel Makron, Rusije Vladimir Putin, Kine Si Đi Ping, koji je ukazao na lično prijateljstvo s Vučićem, zatim predsednici Češke Miloš Zeman i Turske Redžep Tajip Erdogan. Poslali su ih i kancelar Austrije Karl Nehamer i izvršni predsednika Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab. U ime kralja Bahreina čestitao je šeik Naser bin Hamad bin Isa al Kalifa, princ prestolonaslednik Abu Dabija, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjana. Među prvima je čestitku poslao bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, a novoimenovani ambasador amerike Kristofer Hil čestitao je Vučiću, kandidatima, a na izborima i čitavom narodu.

Preliminarni rezultati pokazuju da će parlament odisati neverovatnim pluralizmom koji će zasedanjima doneti mnogo više sučeljavanja mišljenja i žara u diskusiji. Poverenje građana Srbije za ulazak u parlament dobilo je 12 izbornih lista, sedam većinskih i pet manjinskih, među kojima su i predstavnici mađarske i bošnjačke manjine.

Presuđuje kvalitet

Bitan je kvalitet, a ne kvantitet, tumači za “Vesti” sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović.

– Nije odlučujuće to koliko je stranaka, pokreta i organizacija ušlo u parlament, već koliko su spremni na dogovor o najvažnijim pitanjima. Partijska rukovodstva su, međutim, kako pokazuje analiza, spremnija za sukobe nego za kompromis i vode borbu po svaku cenu – kaže naš sagovornik.

Mihailović kaže da je važno i kako se gleda na pluralizam.

– Ako se svako govori šta mu padne na pamet i zastupa svoje ili interese uske grupe i partije, imaćemo opštu cirkusijadu kao u protekle tri decenije – kaže Mihajlović.

Dobra procena

Sociolog Milan Nikolić je ocenio za “Vesti” da će Srbija s novim i raznolikom sazivom u skupštini imati demokratiju, a neizbežno i cirkus. On objašnjava da je to svojstveno i mnogo starijim parlamentarnim demokratijama. Nikolić se osvrnuo na značajne izjave predsednika Srbije u prvom obraćanju posle zatvaranja biračkih mesta.

– Vučić je dobro primetio dramatičnu dominaciju desnice. Vidno je da je biračko telo otišlo na tu stranu, što jeste zakonitost u teškim vremenima. Očito je situacija u Ukrajini je dovela do straha i “politike identiteta” građana Srbije koji su pobegli u desno – kaže Nikolić.

On smatra da će Vučić taj trend korigovati i da će kao i naprednjaci sve više ići ka centru političke arene.

Region jedinstven

Iz regiona čestitke su stigle od predsednika Bugarske Rumena Radeva, Hrvatske Zorana Milanovića i premijera Albanije Edija Rame i Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog. Vučiću su čestitke stigle i iz BiH, a uputili su ih i lideri stranaka iz RS. Na novom mandatu čestitali su i svi politički predstavnici Srba u regionu.

Iz Mađarske su čestitke su uputili predsednica Katalin Novak i premijer Viktor Orban, a u ime Slovenije to su učinili predsednik Borut Pahor i premijer Janez Janša.

SAD imaju šta da ponude

Milan Nikolić ukazuje da situacija u Srbiji neće zavisiti samo od vlasti, već i od međunarodnih događanja.

– Ne znamo kako će se završiti ova situacija u Ukrajini koja je po Evropu loša i s dugoročnim posledicama. Pritisci na Srbiju da ide ka Zapadu biće još veći – kaže Nikolić uz ocenu da za sada Vučić uspešno balansira.

Ovaj sociolog ukazuje i da je novi ambasador SAD Kristofer Hil doneo u Beograd neke nove vetrove koji stižu i iz Brisela.

– Čuli smo da Vašington neće ići na Srbiju samo batinom već će gledati da pokaže da SAD imaju da ponude više od Rusije i Kine. Vidimo i da EU pozitivno reaguje, da više ne zakera već stimuliše približavanje Srbije Uniji – zaključio je Nikolić.

Glasali za napredak

Ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić kaže da su izbori u Austriji bili odlično organizovani, a naši zemljaci su mahom glasali za predsednika Aleksandra Vučića.

Glasalo se u Beču, Lincu i Salcburgu, a ambasador Rodić kaže da bi sledeći izbori mogli da se organizuju i u Bregencu, Inzbruku i Gracu. On je ukazao da je prvi put u Austriji bilo otvoreno pet biračkih mesta, na kojima je pravo glasa imalo 3.988 građana. Uz to, više od 100 ljudi bilo je angažovano da proces protekne bez problema.

– Siguran sam da će još više naših građana uzeti učešće na narednim izborima i to na više biračkih mesta – rekao je Rodić.

On je ukazao da su građani prepoznali one koji se bore za prosperitet i imaju rezultate.

– Lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve dobila je 52,23 odsto glasova, znatno više nego u samoj Srbiji. Na predsedničkim izborima Vučić je dobio poverenje 64,7 odsto glasača, što je opet više nego u matici – istakao je Rodić i dodao da je izlaznost bila 54,4 odsto onih koji su se prijavili da glasaju.

Rekordno za predsednika

Privrednik iz Beča Živojin Trifunović kaže za “Vesti” da u opštini Žagubica, odakle potiče veliki broj dijasporaca, na izborima za predsednika Srbije i parlament nije bilo dileme kome će se dati glasovi.

Trifunović je na glasanje doputovao u rodno mesto i ističe da je Žagubica glasala za Aleksandra Vučića, a zvanični podaci govore da je u toj opštini predsednik Srbije dobio oko 80 odsto glasova. Zanimljivo je da je za Vučića u selu Bliznak glasalo čak 94 odsto stanovnika, što je verovatno najbolji rezultat u korist drugog mandata predsednika Srbije. I u selu Sige građani su sa 89 odsto dali poverenje Vučiću.

Trifunović je i savetnik predsednika opštine Žagubica Safeta Pavlovića. On kaže da su svi žitelji i dijasporci podržali Vučića jer je doneo boljitak Srbiji i njihovoj opštini. On dodaje da se nadaju daljoj pomoći Vučića razvoju Žagubice, kojoj je potrebna jedna fabrika da još napreduje.

Koalicije za uspeh stranaka

Svaka lista koja je prešla cenzus i čiji će poslanici ući u Narodnu skupštinu Republike Srbije je koaliciona, osim Zavetnika.

Tako su na listi predvođenoj naprednjacima, koja ima 120 mandata, SDP Rasima Ljajića, SPO Vuka Draškovića, PUPS, PS Aleksandra Vulina, SNP Nenada Popovića, PSS Bogoljuba Karića, Narodna seljačka Marjana Rističevića.

Opozicionu drugoplasiranu listu Ujedinjeni za pobedu sa 37 poslanika, osim Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodne Vuka Jeremića, Demokratske stranke čine PSG, PZP, pokret Otadžbina, sindikat Sloga…

SPS Ivice Dačića predvodi listu na kojoj su JS Dragana Markovića Palme, Zelenih Ivana Karića, a ponovo su osvojili 32 mesta. Koalicija NADA koja ima 15 mandata, promoviše se kao lista DSS, POKS i 25 udruženja. Zeleno-leva koalicija Moramo sa 12 poslanika, predstavila se kao lista više od 60 organizacija iz Srbije.