pixabay.com

Da li ponekad sanjate svog bivšeg partnera? Da li je san neverovatno stvaran? Čim se probudite, u glavi vam se motaju mnoga pitanja, a ovaj fenomen interesuje i naučnike.

Za Tristan-Frederika Moira, psihoanalitičara i onirologa, stručnjaka za jezik snova, s kojim je razgovarao Psychologies, “sve zavisi od konteksta sna. Ali, dobro je znati da snove nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo. Vrlo često kada neko sanja bivšeg partnera, nije predstavljena osoba kao takva, već zamenska figura. No, znači li to da nam nedostaje bivši partner?”

Ne nužno prema ovom stručnjaku: “Bivši predstavlja deo nas samih s kojim smo se povezali i koji ima tendenciju da nas izneveri. U sebi imamo i muško i žensko. Ti snovi su često veza s onim delom nas od kojeg smo se previše odvojili i koji bi trebalo da povratimo. U stvarnosti, naš bivši predstavlja suprotnu stranu od naše koja predugo miruje. Isto važi i za ljubav na prvi pogled: to je prepoznavanje ili privlačnost prema drugom delu nas koji je neaktivan. San će doći do slike, uneti emocije, ono što osećamo u odnosu na ovaj deo koji nedostaje, bilo da je to naš bivši ili stranac”.

Međutim, još uvek može odražavati nedostatak u našem svakodnevnom životu. Za Tristan-Frederika Moira, san je ponekad ima zamensku ulogu: “Sanjati svog bivšeg znači nadoknaditi ono čega imate više ili što vam nedostaje na ovaj način. Na primer, šta nam se sviđa kod tog muškarca ili ove žene, zaboravljajući negativne aspekte”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here